مقالات تخصصی

جینسینگ و مبارزه با عفونت های دستگاه تنفسی

اثربخشی فارماکولوژیک جینسینگ در برابر عفونت‌های دستگاه تنفسی

[vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]خیلی از افراد عفونت‌های دستگاه تنفسی را دست کم می‌گیرند، زیرا علائم عفونت‌های دستگاه تنفسی خفیف هستند و به‌طور کلی این عفونت‌ها ناتوان کننده نیستند. اما در علم پزشکی، عفونت‌های دستگاه تنفسی به عنوان یک مشکل شایع در نظر گرفته می‌شوند. به گفته سازمان بهداشت جهانی، تا سال ۲۰۳۰، سومین دلیل جامع مرگ در سراسر جهان، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) خواهد بود. داروهای ضد التهابی کنونی، در بهترین حالت فواید کمی را در برابر COPD نشان می‌دهد. استفاده از این داروها اغلب هیچ سودی ندارد. بشر هزاران سال است که از داروهای گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌کند. طبق تحقیقات انجام شده در طب مدرن، داروهای گیاهی نتایج امیدوارکننده‌ای را در برابر عفونت‌های دستگاه تنفسی نشان می‌دهند. طی تحقیقات انجام شده، این داروها توانایی بهبود عملکرد فیزیکی را در مبتلایان به عفونت‌های مجاری تنفسی را نشان می‌دهند. جینسینگ (شاه گیاه گیاهان دارویی) یکی از داروهای گیاهی است که برای کاهش کموکاین‌ها و سیتوکین‌های پیش‌التهابی (IL-2, IL-4, IFN-γ, TNF-α, IL-5, IL-6, IL-8) که توسط ماکروفاژها و اپیتلیال‌ها تشکیل می‌شوند، شناخته شده است. علاوه بر این، مکانیسم عمل جین سنوزید هنوز به‌طور کامل شناخته نشده است. آزمایشات بالینی مختلف، نشان داده‌اند که جینسینگ توانایی  کاهش سرماخوردگی مکرر و آنفولانزا را داراست. در این بررسی، ویژگی‌های ساختاری جینسینگ، چگونگی بیماری‌زایی عفونت‌های میکروبی، و اثرات تعدیل‌کننده ایمنی، اثرات ضد ویروسی و ضد باکتری جینسینگ مورد بحث قرار گرفته می‌شود. به‌طور کلی تمرکز بر روی جینسینگ عفونت‌ دستگاه تنفسی می‌باشد.  تمرکز بر روی آخرین مطالعات حیوانی و آزمایش‌های بالینی انسانی بود که نقش جینسینگ را به عنوان درمانی برای درمان عفونت‌های دستگاه تنفسی تأیید می‌کند.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]کلید واژه‌ها: جینسینگ – باکتری – عفونت دستگاه تنفسی – عفونت‌های ویروسی[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]این مقاله، مقاله‌ای تخصصی است. این مقاله مخصوص پژوهشگران، محققان، زیست شناسان، پزشکان طب سنتی، بیوتکنولوژیست‌ها و اساتید دانشگاهی تهیه شده است. از این مقاله تخصصی، ۳ مقاله عمومی در بخش مقالات وب سایت شمس گلوبال  آورده شده است. مقالات بخش عمومی، مناسب افرادی است که بخواهند اطلاعاتی کلی در زمینه جینسینگ بدست آورند. لینک ۳ مقاله عمومی در زیر آورده شده است.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

مقدمه:

به گزارش MedlinePlus، بیماری ریوی به هر مشکلی در ریه‌ها گفته می‌شود که مانع از عملکرد صحیح آنها شود. طبقه بندی استاندارد بیماری‌های ریوی محدود کننده، انسدادی یا عروقی است. WHO تخمین می‌زند که سومین دلیل جامع مرگ در سراسر جهان تا سال ۲۰۳۰ ممکن است بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) باشد.

مشکل عفونت‌های تنفسی در بین جوامع دست کم گرفته می‌شود، زیرا این عفونت‌ها عموماً خفیف هستند و ناتوان کننده نیستند. اکثر عفونت‌ها توسط عواملی ایجاد می‌شوند که بصورت جهانی پراکنده می‌شوند. عفونت‌های جغرافیایی یا گرمسیری نادر هستند. در پزشکی بالینی، عفونت‌های دستگاه تنفسی (RTIs) شایع تلقی می‌شوند و مشکلات حیاتی ایجاد می‌کنند.

معمولاً برای درمان و مدیریت عفونت‌های تنفسی، آنتی‌بیوتیک‌هایی تجویز می‌شوند. مقالاتی که اخیرا منتشر شده، نشان می‌دهد که استفاده از آنتی‌بیوتیک به ندرت برای بیماران مبتلا به عفونت‌های تنفسی مفید است. فارنژیت بینی، برونشیت حاد و عفونت‌های غیر اختصاصی دستگاه تنفسی فوقانی توسط ویروس‌های تنفسی ایجاد می‌شوند (۱).

چندین نوع مختلف از ویروس‌ها ممکن است دستگاه تنفسی را آلوده کنند. اینها شامل آدنوویروس، راینوویروس، ویروس پاراآنفلوآنزا، ویروس کرونا، انتروویروس، ویروس سنسیشیال تنفسی و ویروس آنفولانزا می‌باشد. SARS-CoV، SARS-CoV-2 و MERS-CoV نیز از عوامل عفونت‌های تنفسی هستند. خطر ابتلا به RTI در کودکان و بزرگسالان مبتلا به نقص ایمنی ناشی از آلاینده‌های هوای داخل و خارج خانه که ریه‌های آنها را مختل می‌کند، در حال افزایش است (۲، ۳).

سایر علل گسترش سریع RTI ها سرفه و عطسه  فرد مبتلا به عفونت می‌باشد. RTI ها به عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی (گلو و سینوس‌ها) و عفونت‌های دستگاه تنفسی تحتانی (راه‌های هوایی و ریه‌ها) تقسیم می‌شوند. علت اصلی محدودیت‌های جریان هوای پیشرونده، پاسخ التهابی بیش از حد به محرک‌های تنفسی است. التهاب ناشی از نوتروفیل‌ها، ماکروفاژها و لنفوسیت‌های T فعال (سلول‌های T سیتوتوکسیک [Tc1] و سلول‌های T کمکی  [Th1]) است که منجر به آمفیزم، فیبروز راه‌های هوایی، ترشح بیش از حد موکوس و استرس اکسیداتیو می‌شود.

تا به امروز، تمرکز اصلی پزشکان بر روی آنتاگونیست‌هایی بوده است که مانع جذب و فعال شدن سلول‌های التهابی می‌شوند. با این حال، هیچ یک از داروهای ضد التهابی موجود در حال حاضر، سبب بهبود و کاهش علائم در بیماران COPD ایجاد نمی‌شود. علاوه بر این، این داروها ممکن است منجر به ایجاد عوارض جانبی شوند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که باید داروهای ایمن و موثرتری برای مهار پاسخ التهابی برای درمان COPD ایجاد شود (۴). نمای کلی عفونت‌های دستگاه تنفسی ناشی از باکتری‌ها یا ویروس‌ها در شکل ۱ نشان داده شده است[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_single_image image=”12529″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]هزاران سال است که بشر از داروهای گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها و بهبود سلامت عمومی بدن استفاده می‌کند. در میان داروهای گیاهی رایج، Panax ginseng C. A. Meyer یک گیاه شناخته شده است که عمدتاً در کره، چین و ایالات متحده کشت می‌شود و در سراسر جهان برای درمان بسیاری از بیماری‌ها از آن استفاده می‌شود. ترکیبات اصلی جینسینگ، اسیدهای آمینه، پروتئین‌ها، فلاونوئیدها، روغن‌های فرار و پلی ساکاریدها هستند (۵ و ۶).

انواع مختلفی از جینسینگ از جمله جینسینگ تازه، خشک، آب پز و قرمز و همچنین عصاره جینسینگ موجود است. این عصاره‌ها به عنوان مکمل‌های غذایی، مکمل‌های تغذیه‌ای و فراورده‌های سلامتی بخش به بازار عرضه می‌شوند (۷ و ۸ و ۹). در ۵۰ سال گذشته، تحقیقات بالینی و پیش بالینی متعددی در مورد جینسینگ انجام شده است (۱۰ و ۱۱).

داده‌های حاصل از این مقالات  نشان داده‌اند که استفاده همزمان از P. ginseng و دارو، عملکرد ریه را در مقایسه با دارو درمانی به تنهایی بهبود بیشتری می‌بخشد. با این حال، مطالعات کمی P. ginseng را در برابر COPD و سایر اختلالات مرتبط مانند برونشیت مزمن مورد بررسی قرار داده‌اند، اما نتایج این تحقیقات بسیار نتایج دلگرم کننده‌ای است (۱۲ ، ۱۳ ، ۱۴ ، ۱۵). این مطالعات منجر به درک بهتر ترکیبات گیاهی جینسینگ، مکانیسم احتمالی اثر، خواص دارویی، و مشخصات سم‌شناسی و آسیب‌شناسی این گیاه شده است.

جزء فعال کلیدی جینسینگ اولین بار توسط شیباتا و همکاران شناخته و مطالعه شد. بر اساس بخش‌های آگلیکون اجزای کلیدی سازنده جینسینگ به عنوان ساپونین‌های تری ترپن نوع دامماران و جین سنوزیدها دسته بندی می‌شوند. این اجزا را می‌توان بیشتر به کلاس ۲۰(S)-protopanaxatriol (ginsenosides Re، Rg1، Rg2 و Rh1) و ۲۰(S)-protopanaxadiol (ginsenosides Rb1، Rb2،  Rb3،  Rc و Rd) دسته بندی کرد (۱۶). ترکیب و کیفیت ترکیبات فعال به عوامل مختلفی از جمله روش کشت، فصل برداشت، روش نگهداری، سن و بخشی از گیاه که مورد استفاده قرار می‌گیرد بستگی دارد (۱۷). براساس داده حاصل از مقالات، نشان داده شده است که جین سنوزیدهای طبیعی دارای خواص ضد قارچی و ضد میکروبی هستند (۱۷ ، ۱۸ ، ۱۹ ، ۲۰).

سلول‌های ایمنی انسان با عصاره‌های مختلف جینسینگ توسط Lau و همکارانش تیمار شدند. هفت جین سنوزید گزارش شده است که می‌تواند به‌طور خاص تولید ژن التهابی CXCL-10 را سرکوب کند. نقش ضد التهابی مشاهده شده جینسینگ، به اثرات ترکیبی این جین سنوزیدها نسبت داده شد که سطوح مختلف فعالیت ایمنی را هدف قرار می‌دهند و در نتیجه به اعمال مختلف جینسینگ در انسان کمک می‌کنند (۲۱).

جینسینگ بخشی از سیتوکین‌های القایی TNF-α و پروتئین‌های سیگنال دهنده را در سلول‌های پرومونوسیتی سرکوب می‌کند و فعالیت ضد التهابی خود را با هدف قرار دادن سطوح مختلف مسیرهای سیگنالینگ TNF-α اعمال می‌کند (۲۲).

مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان داده است که جینسینگ، یک پاسخ ایمنی قوی ایجاد می‌کند که می‌تواند از حیوانات در برابر عفونت‌های باکتریایی و ویروسی محافظت کند (۲۳ ، ۲۴ ، ۲۵).

جینسینگ باعث انحلال و پراکندگی بیوفیلم‌های بالغ می‌شود و همچنین رشد بیوفیلم را سرکوب می‌کند. نقش جینسینگ و ترکیبات فعال اصلی آن در کاهش خطر و تداوم آنفولانزا و سرماخوردگی در چندین مطالعه از جمله کارآزمایی‌های بالینی گزارش شده است (۲۶).

کارآزمایی‌های بالینی کنترل‌شده مختلفی برای بررسی اثربخشی جینسنگ در COPD انجام شده است، اما این کارآزمایی‌ها در مقیاس کوچک انجام شد؛ بنابراین برای اظهار نظر دقیق‌تر، مطالعات بیش‌تری مورد نیاز است  (۷).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

بیماری‌زایی عفونت‌های میکروبی

خانواده‌ای از میکروب‌ها که مسئول ایجاد بیماری‌ها هستند، بیماری‌زاهای میکروبی نامیده می‌شوند. پاتوژن، میکروبی است که ممکن است بیماری ایجاد کند و میزبان یک ارگانیسم آلوده است. عفونت ویروسی یا باکتریایی عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. این امر در نتیجه کمبود دارو برای مبارزه با این بیماری‌های عفونی است. با ظهور بیماری‌های واگیردار جدید، بیماری‌های قدیمی که در نظر گرفته می‌شد کنترل شده باشند و بیماری‌زایی خاصی نداشته باشند؛ دوباره عفونت‌زایی می‌کنند. میکروب‌ها در چند دهه اخیر به سازگاری، سازگاری مجدد، مبارزه با چالش‌های ناشی از آنتی‌بیوتیک و زنده ماندن ادامه داده‌اند (۳۸).

ویروس‌ها با تسریع عفونت‌های ثانویه، کمک به کلونیزاسیون، چسبندگی و انتقال باکتری‌ها از طریق سد اپیتلیال سلول‌های تنفسی، عفونت‌های تنفسی را تشدید می‌کنند (۳۹).

آلودگی هوا، مهمترین عامل عفونت‌های مجاری تنفسی ناشی از شهرنشینی و توسعه‌های زیرساخت‌های صنعتی است. مدیریت و درمان عفونت‌های ویروسی و باکتریایی پیچیده است (۲).

ویروس‌ها از طریق مکانیسم‌های متنوع و مملو، از جمله عفونت راه‌های هوایی و بی‌نظم کردن پاسخ‌های ایمنی ذاتی و اکتسابی، می‌توانند سبب تشدید عفونت شوند. ویروس‌ها باعث رشد، چسبندگی و نفوذ باکتری به مکان‌های استریل در دستگاه تنفسی می‌شوند (۴۰).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

اثر تعدیل کننده ایمنی جینسینگ

Panax quinquefolius L (جینسینگ آمریکایی)، Panax ginseng C. A. Meyer (جینسینگ کره‌ای) و Panax notoginseng (جینسینگ چینی) بهترین گونه سنتی جینسینگ هستند. نشان داده شده است که این گونه‌های خاص جینسینگ پتانسیل بهبود شرایط کلی سلامت و کاهش علائم بیماری را دارند. بنابراین، این گونه‌های جینسینگ توجه ویژه‌ای را به خود جلب می‌کنند (۴۵ ، ۴۶).

P. ginseng در کره، منطقه شرقی چین، روسیه و ژاپن به‌وفور یافت می‌شود. در چین عمدتا P. notoginseng  کشت داده می‌شود؛ در حالی که P. quinquefolium در کانادا و ایالات متحده کشت می‌شود و سال‌هاست توسط آمریکایی‌ها استفاده می‌شود (۴۹). جینسینگ، حاوی گینتونین است که یک جزء زیست فعال غیر ساپونین است.

Withania somnifera که معمولاً به عنوان “جینسنگ هندی” نامیده می‌شود، یک گیاه دارویی محبوب در هند است. حاوی بیش از ۴۰ آنولید، ۱۲ آلکالوئید و سیتویندوزیدهای غیر معمول است  (۵۱ ، ۵۲).

ماده اصلی فعال W. somnifera ویتانالوئید است. ویتانالوئید (لاکتون‌های استروئیدی) دسته‌ای از استروئیدهای اکسیژن دار از نوع ارگوستان است که دارای یک لاکتون در زنجیره جانبی و یک سیستم ۲-en-1-one در حلقه هستند. اینها عمدتاً ویتافرین A، با آنولیدهای A-Y، ویتآسومنیفرین-A، ویتآسومیدینون، ویتآسومنیفرول‌های A-C، ویآنون و غیره هستند.

دو آنولید اصلی، ویتافرین A و ویآنولید D، مسئول اکثر اثرات دارویی آشواگاندا هستند. آلکالوئیدهای اصلی W. somnifera عبارتند از: آنافرین، آناهیگرین، ایزوپلتیرین، سودوتروپین، تروپین، هیگرین، مزوآنافرین، کولین، ویآنانین، هنتریاکونتان، ویزامین، ویتآسومنین، کوزوهیگرین، آشواگاندهانینینفر، سومینفرنین و سومینفر. Sitoindosides VII، sitoindoside VIII، acylsterylglucosides ساپنونین‌های W. sominifera هستند (۵۳ ، ۵۴).

جینسینگ دارای خواص تعدیل کنندگی سیستم ایمنی و همچنین دارای پتانسیل درمانی در برابر عفونت‌های میکروبی است. تناقض مشاهده شده در خواص تعدیل کنندگی سیستم ایمنی جینسینگ ناشی از روش استخراج، تفاوت در منشا، شیوه‌های انجام تست‌های آزمایشگاهی و منبع جینسینگ است (۵۵).

جینسینگ از چندین ماده فعال دارویی مانند ساپونین‌ها، فیتواسترول‌ها، پلی ساکاریدهای اسیدی، اسیدهای آمینه، مواد نیتروژن‌دار، ترکیبات پلی فنلی، پلی استیلن‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی تشکیل شده است. مجموع این موارد می‌توانند درمان، تسکین و محافظت در برابر بیماری‌های مختلف را ارائه دهند (۵ ، ۳۷ ، ۵۶).

ginseng برای بهبود نشاط و شادابی عمومی بدن، افزایش عملکرد و توان فیزیکی، کاهش استرس و پیری استفاده شده است (۵۷). جینسینگ کره‌ای شامل حدود ۲۰۰ ترکیب فعال از جمله پلی ساکاریدها، اسیدهای آمینه، جین سنوزیدها و پپتیدها می‌باشد (۱۱).

P. quinquefolium یک داروی گیاهی و مکمل غذایی شناخته شده در سراسر جهان است (۳۷ ، ۵۸). تقریباً ۱۰۰ ترکیب از جینسینگ آمریکایی شناخته شده و از آن جداسازی شده است. چندین تفاوت بین جینسینگ آمریکایی و جینسینگ کره‌ای به دلیل مکانیسم عمل آنها یافت شده است (۵۹).

با این حال، اجزای فعال اولیه در هر دو عبارتند از Ginsenosides، Rb1، Rd، Re، Rg1، Rg2، Rg3، Rh1 و Rh2. این اجزاء فعالیت درمانی و ثبات را افزایش می‌دهند (۶۰ ، ۶۱).

شبه جین سنوزید F11 در جینسینگ آمریکایی و جین سنوزید Rf در جینسینگ کره‌ای و نوتوژنسنگ آنها را متمایز می‌کند (۵۹).

علاوه بر این، نسبت Rg1/Rb1 نیز این جینسنیگ‌ها را از لحاظ کیفیت متمایز می‌کند. جینسینگ آمریکایی با نسبت Rg1/Rb1 < 0.4 و جینسنگ کره‌ای با نسبت Rg1/Rb1 > 0.4 نشان داده می‌شود (۶۱).

استرول‌ها و تری‌ترپن گلیکوزیدها به گروه ناهمگنی از ساپونین‌ها و جین سنوزیدها تعلق دارند (۶۲).

پس از بروز عفونت، سلول‌های تولید کننده سیتوکین IL-4 و IL-5 توسط جینسینگ القا می‌شوند. پلی ساکاریدهای جینسینگ خاصیت تعدیل کننده ایمنی را نشان می‌دهند (۶۳).

Panax ginseng Meyer (P. ginseng؛ جینسنگ کره‌ای) نیز دارای خواص دارویی است. برای درمان بیماری‌های عصبی، قلبی عروقی، ایمنی و خودایمنی از جینسینگ کره‌ای استفاده می‌شود. این دارو در درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS)، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS)، پارکینسون، هانتینگتون و بیماری آلزایمر اثربخشی نوروتراپی را نشان داده است (۶۴).

جین سنوزیدها اثرات آنتی اکسیدانی در کشت‌های سلولی و مدل‌های حیوانی نشان داده‌اند (۶۵ ، ۶۶).

اثرات مهار مستقیم ROS و سیگنال‌دهی گیرنده لیگاند به عنوان مکانیسم‌های ممکنی پیشنهاد شده‌اند که توسط آن جین سنوزید (Rb1) فعالیت آنتی‌اکسیدانی خود را اعمال می‌کند. اکثر جین سنوزیدها به عنوان فیتواستروژن شناسایی شده‌اند. آنها دارای چهار اسکلت استروئیدی سفت و سخت با یک زنجیره جانبی اصلاح شده در C20 هستند که در ۱۷β-استرادیول (E2) وجود ندارد (۲۶ ، ۲۷ ، ۶۷).

طبق مطالعات و شواهد بدست آمده، نشان داده شده است که جینسینگ دارای خواص ضد اکسیداتیو و ضد التهابی است. ایمنی سلولی مرتبط با بهبود و ترمیم بافت را تقویت می‌کند و همچنین علائم عفونت‌های دستگاه تنفسی را کاهش می‌دهد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

تاثیر جینسینگ بر عفونت‌های ویروسی تنفسی

ویروس یک انگل عفونی کوچک است که به خودی خود نمی‌تواند تکثیر شود. تکثیر ویروس فقط در یک میزبان مانند سلول‌های زنده قارچ‌ها، باکتری‌ها، گیاهان و حیوانات امکان پذیر است. بیماری‌های ویروسی شامل نقص ایمنی، خود ایمنی، سرطان، بیماری‌های عفونی خاص برخی اندام‌ها، اسهال، آنفولانزا و سرماخوردگی است. ویروس‌ها با ساختار ساده و اندازه فوق العاده کوچک خود مشخص می‌شوند (۶۴ ، ۶۸ ، ۶۹ ، ۷۰ ، ۷۱).

پیشرفت در ساخت واکسن‌ها و درمان‌های ضد ویروسی به ما کمک کرده است تا شدت عفونت‌های ویروسی را به حداقل برسانیم و طول مدت بیماری‌ها را کوتاه کنیم (۷۲ ، ۷۳ ، ۷۴).

ریشه جینسینگ به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان بیماری‌های تنفسی استفاده می‌شود. یک دستورالعمل خاص برای استفاده از آن در عمل بالینی ایجاد شده است. خلاصه‌ای از تأثیر جینسینگ بر عفونت‌های ویروسی تنفسی در شکل ۲ نشان داده شده است.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_single_image image=”12530″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

اثرات ضد آنفولانزایی جینسینگ:

ویروس آنفولانزا یک پاتوژن معمول تنفسی انسانی متعلق به خانواده orthomyxoviridae است و عامل اصلی آنفولانزای فصلی است (۷۵). ویروس آنفولانزا شایع‌ترین علت بیماری‌های همه گیر دوره‌ای و یک عفونت بومی سالانه است. تاکنون سه نوع ویروس آنفولانزا (A، B و C) یافت شده است. آنفولانزای نوع A و B انسانی باعث ایجاد عفونت‌های فصلی در زمستان می‌شود، در حالی که آنفولانزای نوع C باعث ایجاد بیماری‌های خفیف تنفسی می‌شود. ویروس‌های آنفلوانزا بر اساس ویژگی‌های پروتئین‌های سطح ویروسی هماگلوتینین (H) و نورآمینیداز (N) به زیرگروه‌هایی طبقه‌بندی می‌شوند. گونه‌های کشنده ویروس آنفولانزا عامل مرگ و میر در سراسر جهان بوده است (۲۶ ، ۳۷ ، ۷۵ ، ۷۶ ، ۷۷).

چندین مطالعه in vitro و  in vivo فعالیت ضد ویروسی بالقوه عصاره جینسینگ قرمز و اجزای خالص شده آنها را در برابر آنفولانزای A  نشان داده‌اند. در شرایط آزمایشگاهی، مطالعات نشان می‌دهد که جین‌سنوزیدها، به‌ویژه Rb1، با پروتئین‌های هماگلوتینین ویروسی برای جلوگیری از اتصال ویروس H1 N1 به گیرنده‌های اسید سیالیک ۲–۳′ روی سطح سلول میزبان تعامل خواهند داشت. این کار منجر به حداقل رساندن ورود ویروس و در نتیجه کاهش شدت عفونت می‌شود. عصاره‌های تخمیر شده جینسنگ قرمز (RGEs)، پروتوپاناکسادیول [PD]، پروتوپاناکساتریول [PT]، ترکیب K و Rh2 فعالیت ضد ویروسی در برابر انواع مختلف آنفولانزا (H1N1، H3N2، H5N1، H7N9) در مدل‌های موش نشان دادند (۷۸).

تلقیح داخل بینی موش، با عصاره جینسینگ تخمیر شده و ویروس آنفولانزا، نرخ بقای بهبود یافتگی خوبی را نشان داد. این کار موش را در برابر سویه‌های آنفولانزای H1N1، H3N2، H5N1 و H7N9 محافظت می‌کند و اثربخشی وابسته به دوز را نیز نشان می‌دهد. جینسینگ تخمیر شده در مقایسه با نمونه‌های جینسینگ تخمیر نشده، اثرات ضد ویروسی بهتری را در برابر ویروس‌های آنفولانزا از خود نشان دادند (۷۹).

جین سنوزید Re نوع PT، تولید پروتئین ناشی از ویروس را مهار می‌کند تا از سلول‌های اندوتلیال ورید ناف انسان در برابر مرگ سلولی ناشی از H9N2/G1 پرندگان محافظت کند. ادجوانت مخاطی RGE، ویروس آنفلوانزا A/PR8 را در طول عفونت‌های ویروسی مهار می‌کند (۶۳).

هنگامی که ویروس غیرفعال و RGE، در داخل بینی موش‌ها تجویز شد، محققان سطوح آنتی‌بادی‌های اختصاصی ویروس آنفولانزا را با بهبود فعالیت‌های خنثی کننده در خون و ترشحات مخاطی مشاهده کردند. به‌طور خاص، یک افزایش در آنتی بادی IgA در ریه‌ها نیز مشاهده شد. افزایش در سطح آنتی بادی IgA منجر به افزایش ترشح سیتوکین‌های Th1 و Th2 در سلول‌های طحال در پاسخ به عفونت شد. شدت افزایش Th2 بارزتر بود. اثر ادجوانت RGE با اثرات ادجوانت‌های معمولی مانند سم وبا و هیدروکسید آلومینیوم قابل مقایسه بود.

نقش جینسینگ در پیشگیری از سرماخوردگی همچنان به وضوح مشخص نشده است. آزمایشات بالینی تصادفی از طریق محصولات انحصاری مبتنی بر جینسینگ، نتایج متناقضی در این باره ارائه داده است. کاهش معنی‌دار آماری در آنفولانزا و سرماخوردگی‌های تایید شده آزمایشگاهی در برخی از کارآزمایی‌ها مشاهده شده است. در مقابل، برخی از پژوهش‌ها، تغییرات بالینی کوچکی را فقط در عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی نشان دادند که از منظر آزمایشگاهی تأیید نشده بود (۸۰).

مطالعه‌ای به مدت چهار هفته و بصورت دوسوکور و کنترل شده با دارونما بر روی ۲۲۷ شرکت کننده انجام شد. به نیمی از این شرکت کنندگان، جینسینگ با دوز ۱۰۰ میلی گرم در روز و به نیمی دیگر دارونما داده شد. همه افراد شرکت کننده در این کارآزمایی، واکسن آنفولانزا را دریافت کردند. این یافته نشان داد که فراوانی سرماخوردگی و آنفولانزا در شرکت کنندگانی که جینسینگ مصرف کردند؛ نسبت به گروه دارونما کاهش قابل توجهی داشته و تعیین در پاسخ به واکسیناسیون در گروه دریافت کننده جینسینگ، بیشتر از گروه دارونما بود (۸۱).

به‌طور مشابه، جینسینگ آمریکایی برای کمک به پیشگیری و درمان بیماری‌های تنفسی ویروسی پیشنهاد شده است (۸۲).

ساقه و برگ  Panax ginseng اثر کمکی (ادجوانت) بر واکسن طیور نشان داد (۸۳).

ساپونین‌های ساقه برگ جینسینگ (GSLS) همراه با سلنیوم، اثر کمکی بر واکسن زنده ویروس Newcastle ، ویروس برونشیت عفونی و ایمن سازی داخل چشمی و داخل بینی در جوجه‌ها نشان داده است (۸۴).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

اثرات ضد سین سیشال تنفسی جینسینگ:

ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) از خانواده Paramyxoviridae است. نشان داده شده است که این ویروس باعث پاندمی‌های فصلی، برونشیولیت حاد و بروز مرگ‌های ویروسی در نوزادان می‌شود. قطرات هوا و تماس نزدیک با افراد مبتلا به این ویروس می‌تواند این ویروس را منتقل کند. علائم این عفونت ویروسی شامل لارنژیت، فارنژیت، رینیت و تب بالا و به دنبال آن ذات الریه، برونشیت و در نهایت اغلب مرگ است. نوزادان نسبت به ویروس سنسیشال تنفسی، علائم شدیدتری نشان می‌دهند (۸۵).

ویروس سنسیشیال تنفسی عمدتاً بر روی افراد مبتلا به بیماری‌های مادرزادی قلبی و همچنین افراد دارای نقص ایمنی تأثیر می‌گذارد. باوجود تلاش‌های تحقیقاتی گسترده، تا به امروز، هیچ واکسنی علیه RSV در دسترس نیست (۸۶).

RSV یک ویروس حاوی یک تک رشته RNA با جهت‌گیری منفی است. این ویروس می‌تواند یازده پروتئین را توسط ژنوم خود کدگذاری کند، که پروتئین‌های سطحی G و F به ترتیب برای اتصال و همجوشی RSV ضروری هستند. از بین این دو پروتئین، پروتئین G از نظر آنتی‌ژنی متغیر است، در حالی که پروتئین F بسیار محافظت شده است. پروتئین F دارای ساختاری است که قبل و بعد از همجوشی متفاوت است. علاوه بر این، یک سوئیچینگ غیرقابل پیش بینی بین این دو ساختار انجام می‌دهد. علائم برونشیولیت معمولاً در حدود چهار تا شش روز پس از درگیر شدن با بیماری به اوج خود می‌رسد. اوج این علائم، به دلیل پاسخ ایمنی التهابی میزبان، باعث انسداد راه‌هوایی می‌شود. در حال حاضر، هیچ درمان موثری برای این ویروس در دسترس نیست و دستورالعمل‌ها موجود فقط مدیریت حمایتی RSV را پوشش می‌دهند (۸۷).

سایر عوامل ویروسی، میزبان و اثرات محیطی در شدت بروز بیماری و پاتوژنز RSV نقش دارند (۸۸).

در طی مطالعات انجام شده، نشان داده شد که نوزادان آلوده به برونشیولیت RSV نسبت به گروه کنترل دارای سطح بالاتری از اینترلوکین ۸ (IL-8) هستند (۸۹).

عفونت RSV باعث افزایش سطح سیتوکین‌ها (IL-6، IL-8، IL-10)، کموکاین‌ها و فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) در مدل‌های مختلف آزمایشگاهی شد و منجر به عدم تعادل در نوع ۱ و نوع ۲ سیتوکاین‌ها شد (۹۰).

در بسیاری از بیماری‌های عفونی، جین سنوزیدها و جینسینگ با بهبود تولید سیتوکین‌های Th1 (IL-2، TNF-α و IFN-γ) و Th2 (IL-4، IL-10 و IL-13)، پاسخ ایمنی سلول‌های Th را افزایش می‌دهند. جینسینگ همچنین می‌تواند با افزایش آنتی بادی‌های IgG1 و IgG2a سرم، عفونت باکتریایی را در موش مهار کند (۹۳).

اثربخشی جینسینگ در آزمایش‌های بالینی انسانی از طریق آزمایش‌های in vivo و in vitro ثابت شده است، که این امر نشان‌دهنده تاثیر جینسینگ بر بهبود پاسخ ایمنی، در برابر عفونت‌ها است (۳۷).

تولید اکسید نیتریک ناشی از جینسینگ، مجاری هوایی را شل می‌کند و همچنین عضلات صاف را منقبض می‌کند. Ginsenoside Rh2 (G-Rh2)، که یکی از مواد فعال موجود در عصاره جینسینگ است؛  دارای اثرات ضد التهابی و ضد توموری است. طبق تحقیقات انجام شده، مشاهده شده است که G-Rh2 با تنظیم فعال سازی NF-kB و فسفوریلاسیون p38 MAPK التهاب راه هوایی آلرژیک را کنترل می‌کند (۹۴).

جین سنوزید Rg3  فعالیت ماتریکس متالوپروتئیناز (MMP-9) را سرکوب می‌کند و استرس اکسیداتیو (سوپراکسید، NO و iNOS) را مهار می‌کند (۹۵).

جین سنوزید RG-II سطوح اینترفرون گاما (IFN-γ) پیش التهابی را افزایش داد، اما سبب کاهش تولید IL-4 شد (۹۶).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

اثر جینسینگ بر راینوویروس‌ها:

راینوویروس‌های انسانی (RV)، ویروس‌های RNA دار، با ساختار رشته‌ای مثبت هستند که باعث بیماری‌های دستگاه تنفسی در کودکان و بزرگسالان می‌شوند. RV عامل ایجاد سرماخوردگی در افراد سالم است و این ویروس فقط باعث ایجاد عفونت‌های خفیف دستگاه تنفسی فوقانی می‌شود. این ویروس همچنین می‌تواند باعث عفونت‌های ریوی طولانی‌مدت و شدید در افرادی شود که دارای نقص ایمنی هستند و از بیماری‌های مزمن ریوی رنج می‌برند (۲۶ ، ۹۷).

تشدید حاد آسم نیز عمدتاً توسط رینوویروس‌ها (RVs) ایجاد می‌شود. در دو مطالعه که در مورد التهاب راه هوایی ناشی از راینوویروس در افراد عادی و همچنین افراد مبتلا به آسم انجام شد؛ افزایش لنفوسیت‌های CD3+ زیر مخاطی و ائوزینوفیل‌ها گزارش شد. افزایش تعداد سلول‌های CD3+ مخاطی با افزایش متناظر در پاسخگویی راه هوایی همراه بود و با علائم سرماخوردگی همبستگی مثبت داشت (۹۸). تا به امروز هیچ درمانی برای درمان عفونت رینوویروس پیدا نشده است.

جین سنوزیدهای نوع پروتوپاناکستریول (PT) (Re، Rf و Rg2)، و جین سنوزیدهای نوع پروتوپاناکسادیول (PD) (Rb1، Rb2، Rc، و Rd) به دلیل فعالیت ضد ویروسی آنها در برابر عفونت راینوویروس مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. جین سنوزیدهای نوع PT برای محافظت از سلول‌های HeLa در برابر مرگ سلولی ناشی از رینوویروس انسانی ۳ (HRV3) که با رنگ‌آمیزی سلول‌های زنده با سولفورودامین B و ارزیابی مورفولوژیکی تعیین شد، یافت شد. در مقابل، جین سنوزیدهای نوع PD اثرات محافظتی نشان ندادند و به‌طور قابل توجهی مرگ سلولی ناشی از HRV3 را ترویج کردند، که نشان دهنده یک اثر وابسته به ساختار برای جین سنوزیدها در HRV3 است. در مورد کوکساکی ویروس، جین سنوزیدهای نوع پاناکساتریول رفتارهای ضد ویروسی محدودی را از خود نشان دادند (۹۹).

مطالعه‌ای با هدف بررسی اثرات جینسنگ قرمز کره‌ای (KRG) بر روی سلول‌های اپیتلیال بینی انسان آلوده به راینوویروس انسانی انجام شد. در این بررسی اثبات شد که  جینسنگ قرمز کره‌ای دارای فعالیت ضدویروسی است. در مطالعه‌ای که سطح mRNA و پروتئین سیتوکین التهابی اینترلوکین IL-8 و  IL-6را با استفاده از واکنش زنجیره‌ای پلیمراز بلادرنگ و سنجش ایمونوسوربنت متصل به آنزیم اندازه‌گیری کرد، برای درمان عفونت ناشی از HRV (راینوویروس انسانی) از KRG استفاده شد. در سلول‌های HNE اولیه، KRG به‌طور قابل‌توجهی تنظیم دخیل HRV در سطوح mRNA و پروتئین IL-8، IL-6 را کاهش داد. فعال سازی NF-kB و MAP کیناز ناشی از راینوویروس نیز با درمان KRG مهار شد. KRG ممکن است پاسخ‌های التهابی به عفونت HRV را کاهش دهد و همچنین از تشدید آسم ناشی از HRV جلوگیری کند (۱۰۰ ، ۱۰۱).

در مجموع تحقیقات انجام شده مشخص شد که جینسینگ می‌تواند مانع عبور ویروس HRV به سلول ‌شود و نفوذپذیری غشاء سلولی را نسبت به این ویروس کاهش می‌دهد. همچنین مشخص شد که جینسینگ کره‌ای از تکثیر این ویروس در داخل سلول‌ها جلوگیری می‌کند و همچنین مانع اتصال ویروس به ساختارهای درون سلولی می‌شود.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

اثر جینسینگ بر ویروس‌های کرونا:

در ۱۱ مارس ۲۰۲۰، WHO، COVID-19 را یک بیماری همه گیر اعلام کرد. از سال ۱۹۱۸ تاکنون پنج بیماری همه گیر توسط یک ویروس در سراسر جهان منتشر شده است. COVID-19 به عنوان سومین ویروس کرونا در دو دهه گذشته ظاهر شد (۱۰۲ ، ۱۰۳ ، ۱۰۴).

دو سندرم تنفسی حاد قبلی، (SARS)-CoV و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS)-CoV، مسئول بروز مشکلات شدیدی در حوزه سلامت بودند. ویروس کرونا از طریق قطرات خارج شده از دهان از طریق عطسه و سرفه بیماران مبتلا، از انسانی به انسانی دیگر سرایت می‌کند (۱۰۵).

علائم رایج COVID-19 شامل سرفه، تنگی قفسه سینه، تنگی نفس و خستگی است که بیشتر به شوک سپتیک یا سپسیس تظاهر می‌کند که می‌تواند سبب مرگ شود (۱۰۶).

جینسینگ ممکن است در مقابله با ویروس‌های خانواده کرونا به عنوان یک تعدیل کننده ایمنی و برای پیشگیری از بروز این بیماری و تقویت کنندگی عمومی بدن در حین مواجهه با این بیماری مفید باشد (۱۰۷).

هزاران سال است که از جینسینگ به عنوان درمانی برای بیماری‌های دستگاه تنفسی فوقانی استفاده می‌شود. جینسینگ قادر است به گیرنده آنزیم مبدل آنژیوتانسین ۲ (ACE2) متصل شود. ACE2 تنها گیرنده ورودی ویروس کرونا نیست. کووید-۱۹ ممکن است با مهار فعال شدن بیش از حد سلول‌های ایمنی و تولید سیتوکین درمان شود. طبق مشاهدات انجام شده، جینسینگ دارای فعالیت تعدیل کنندگی برروی سیتوکین‌ها است. پس، استفاده از جینسینگ می‌تواند راهکاری موثر برای درمان این ویروس باشد. داروهای گیاهی که IL-1، IL-6، TNF-α و سایر سیتوکین‌های تب‌زا را با مهار طوفان سیتوکین مهار می‌کنند، ممکن است در برابر کووید-۱۹ نیز موثر باشند. چندین جین سنوزید به عنوان فیتواستروژن شناخته شده‌اند که توانایی برقراری اتصال بین گیرنده‌های استروژن را دارد (۱۰۸ ، ۱۰۹ ، ۱۱۰).

این عوامل خطر به غلظت بالاتر گونه‌های فعال اکسیژن و اکسیدان‌ها کمک می‌کنند (۱۱۱ ، ۱۱۲ ، ۱۱۳).

آنزیم‌های آنتی اکسیدان، تحریک کننده تولید استروژن هستند. استروژن‌های تولید شده به‌عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند و تولید ROS را کاهش می‌دهد (۲۷ ، ۱۱۰).

جینسینگ آمریکایی، اثرات ضد میکروبی در برابر گونه‌های متعدد باکتری نشان داده است. همچنین گزارش شده است که جینسینگ آمریکایی، آنزیم‌های سم‌زدا را کاهش می‌دهد و سطح گونه‌های اکسیژن فعال را نیز کاهش می‌دهد (۱۱۴).

مطالعات متعددی اثربخشی عصاره جینسینگ آمریکایی را در درمان افراد مسن مبتلا به آنفولانزا نشان داده است. همچنین مطالعات نشان دادند که جینسینگ، بروز عفونت حاد تنفسی را در افراد واکسینه شده و غیر واکسینه شده کاهش داده است (۱۱۴ ، ۱۱۵ ، ۱۱۶ ، ۱۱۷).

Ginsenoside Rb1 به‌طور موثری عوامل خطرساز ناشی از تولید ROS مانند TNF-α را کاهش می‌دهد (۱۱۴ ، ۱۱۸ ، ۱۱۹).

محققان پیشنهاد کرده‌اند که عفونت ویروسی و اختلالات ایمنی به دلیل ابتلا به سندرم خستگی مزمن (CFS) است. طبق داده‌های حاصل از مقالات، پیش‌بینی می‌شود که جین سنوزید Rg1، تولید مالون دی آلدئید، که حاصل فرآیند پراکسیداسیون داخل سلولی است را کاهش داده و ظرفیت آنتی اکسیدانی سلول‌های عصبی را افزایش می‌دهد. همچنین Rg1 تولید رادیکال‌های آزاد را در سندرم خستگی مزمن، که یکی از دلایل واقعی عفونت‌های ویروسی است را کاهش می‌دهد (۱۲۰ ، ۱۲۱).

مطالعه‌ای با ۱۰۰ داوطلب برای بررسی اثربخشی جینسینگ قرمز کره‌ای (KRG) در برابر بیماری حاد تنفسی انجام شد. طبق نتایج بدست آمده، مشاهده شد که KRG ممکن است از شما در برابر بروز بیماری حاد تنفسی محافظت کند و یا علائم آن را پس از ابتلا به این ویروس کاهش دهد (۱۲۲).

در آزمایش‌های بالینی و آزمایش‌های حیوانی، نشان داده شده است که جینسینگ برای بهبود محافظت در برابر ذات‌الریه پنوموکوکی و آنفولانزا دارای اثرات موثری است. از این رو، بر اساس این یافته‌ها، جینسینگ ممکن است به ایجاد ایمنی در برابر کووید-۱۹ کمک کند (۱۲۳).

W. somnifera برای درمان تقریباً تمام بیماری‌هایی که بر سلامت انسان تأثیر می‌گذارد ،به دلیل گستره وسیع فعالیت آن، استفاده می‌شود. چندین مطالعه نشان داده‌اند که مشتقات W. somnifera می‌توانند به‌طور موثری عفونت‌های ویروسی مختلف، از جمله HPV، هرپس سیمپلکس، پاراینفونزا-۳، HCV، H1N1، ویروس‌های بیماری بورس و ویروس‌های کرونا از جمله SARS-CoV و SARS-CoV-2 را مهار کنند (۱۲۴، ۱۲۵، ۱۲۶، ۱۲۷، ۱۲۸، ۱۲۹).

از آنجایی که W. somnifera دارای خواص ضد ویروسی، تعدیل کنندگی سیستم ایمنی، ضد التهابی و پیشگیری کننده است، دولت هند (وزارت آیورودا، یوگا و طبیعت درمانی، Unani، سیدا، و هومئوپاتی)، و همچنین شورای تحقیقات علمی و صنعتی هند و شورای تحقیقات پزشکی هند، اخیراً استفاده از آن را در آزمایشات بالینی علیه SARS-CoV-2 تأیید کرده است (۱۳۱).

جدول ۱ اثرات جینسینگ را بر عفونت‌های مختلف ویروسی تنفسی نشان می‌دهد. در شکل ۳ نیز شما می‌توانید نقش احتمالی جینسینگ برای ویروس کرونا را مشاهده کنید (۱۳۱).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_single_image image=”12531″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]بنابر نتایج بدست آمده از کلیه تحقیقات انجام شده، توصیه می‌شود که یکی از محصولات جینسینگ قابل اعتماد را به عنوان درمان مکمل و کمکی برای بیماران مبتلا به کووید انتخاب کنید.

عصاره‌ها و ترکیبات جینسینگ نوع ویروس نوع مطالعه مشاهدات نتیجه‌گیری
هفت ترکیب – عمدتا متعلق به P. ginseng ویروس کرونا برای اتصال مولکولی از برنامه Glide Docking استفاده شد فلورالگین سنوزید B، که از Panax ginseng استخراج می‌شود، امتیاز اتصال ۸.۶۱- کیلوکالری در مول را نشان داد و با برهمکنش با باقی مانده‌های پاکت فعال ۶M0Jعمدتاً از طریق پیوندهای هیدروژنی با Gln474، Cys 480 ، Gly 482، و Glu465 و Asp467، میل اتصال بالایی را نسبت به سایر ترکیبات علیه SARS-CoV-2 Spike RBD نشان داد. عصاره‌ها و اسانس‌های Panax ginseng را می‌توان به عنوان مهار کننده‌های امیدوار کننده COVID-19 معرفی کرد.
Withania somnifera (جینسینگ هندی) ویروس کرونا مطالعات داکینگ مولکولی و دینامیک دو هدف پروتئینی مختلف SARS-CoV-2، یعنی NSP15 اندوریبونوکلئاز و دامنه اتصال گیرنده پروتئین پرفیوژن از SARS-CoV-2، مورد هدف قرار گرفتند. مطالعات اتصال مولکولی نشان داد که Withanoside X و Quercetin glucoside از W. somnifera دارای فعل و انفعالات مطلوبی در محل اتصال پروتئین‌های انتخاب شده، یعنی ۶W01  و ۶M0J هستند. بر اساس پتانسیل درمانی اثبات شده علیه پروتئین‌های n-CoV-2، جینسنگ هندی می‌تواند یکی از جایگزین‌ها به عنوان یک عامل ضد ویروسی در درمان COVID-19 باشد.
Panax ginseng and Schizonepeta tenuifolia ویروس SARS-CoV-2 و آنفلوانزا A. در شرایط آزمایشگاهی، کشت سلولی، انتقال پلاسمید و مونتاژ ویروس، سنجش سمیت سلولی، سنجش عفونت ویروسی و مهار دارویی RDS حاوی فعالیت ضد ویروسی طیف وسیعی است که عفونت ویروس‌های SARS-CoV، SARS-CoV-2 و Infuenza A را مسدود می‌کند. RDS ممکن است به‌طور گسترده عفونت ویروس‌های تنفسی مانند SARS-CoV، SARS-CoV-2 و Infuenza A را مهار کند.
ساپونین‌های ساقه برگ جینسینگ (GSLS) در ترکیب با سلنیوم ویروس نیوکاسل و ویروس برونشیت عفونی جوجه‌های زرد ماده In-vitro، آزمایش مهار هماگلوتیناسیون، رنگ‌آمیزی ایمونوهیستوشیمی برای سلول‌های IgG+، IgA+ و IgM+، سنجش sIgA، RT-qPCR و آنالیز ترانسکریپتوم. پاسخ‌های آنتی‌بادی افزایش‌یافته در گروه GSLS-Se ممکن است به اثرات تعدیل‌کننده ایمنی GSLS-Se بر پروفایل ژن مربوط به ایمنی بیان شده در سلول‌های دارای قابلیت ایمنی HGs نسبت داده شود.
ساپونین ساقه و برگ جینسینگ (GSLS) ویروس بیماری نیوکاسل جوجه‌های لایه سفید In-vitro، آزمایش مهار هماگلوتیناسیون، رنگ‌آمیزی ایمونوهیستوشیمی برای سلول‌های IgG+، IgA+ و IgM+، سنجش sIgA، RT-qPCR و آنالیز ترانسکریپتوم. GSLS می‌تواند یک ادجوانت خوراکی مفید برای بهبود ایمن سازی واکسن در جوجه‌ها باشد.
عصاره جینسینگ قرمز کره‌ای (RG) ویروس آنفولانزا A مدل موش In vitro و In vivo بخش پلی ساکارید در کاهش تجمع سلول‌های دندریتیک تولید کننده (TNF-α)/(iNOS) در ریه‌های موش موثر بود. پلی ساکاریدهای RG تأثیر مفیدی بر علائم عفونت ویروس آنفولانزا دارند.
عصاره جینسینگ قرمز کره‌ای ویروس‌های آنفلوانزا H1N1 و H3N2 در شرایط آزمایشگاهی بر روی موش در موش‌هایی که عصاره جینسنگ قرمز دریافت کرده بودند؛ سطوح پایین‌تری از تیترهای ویروسی ریه و اینترلوکین-۶، اما سطوح بالاتری از اینترفرون-γ در مقایسه با موش‌های کنترل دارای عفونت‌های ویروسی بدون عصاره جینسنگ قرمز نشان داده شد. مصرف عصاره جینسینگ اثرات مفیدی در جلوگیری از عفونت کشنده با ویروس‌های تازه ظهور آنفولانزا خواهد داشت.
پلی ساکارید جینسینگ پاناکس (PGP) ویروس‌های آنفلوانزا H1N1 (A/PR/8/34) و H3N2 (A/Philippines/82) در شرایط آزمایشگاهی بر روی موش‌ها محلول PGP نرخ بقای نسبتاً افزایش یافته و سطوح پایین‌تری از تیترهای ویروسی ریه و سیتوکین التهابی (Il-6) را نشان داد. این مطالعه نشان داد که PGP می‌تواند به عنوان یک درمان در برابر عفونت ویروسی آنفولانزا استفاده شود.
جینسینگ سیاه (BG) و جینسنگ قرمز (RG) ویروس A(H1N1) pdm09 (A/California/04/2009) در شرایط آزمایشگاهی بر روی موش‌ها BG نرخ بقای ۱۰۰٪ در برابر عفونت را نشان داد، در حالی که موش‌های تحت درمان با RG نرخ بقای ۵۰٪ داشتند. BG ممکن است به عنوان یک ادجوانت ضد ویروسی جایگزین برای تعدیل پاسخ‌های ایمنی به ویروس آنفولانزای A مفید باشد.
عصاره جینسینگ تخمیر شده سویه‌های مختلف ویروس آنفوانزا زمینه‌های ژنتیکی مختلف موش‌ها و در شرایط کمبود اجزای ایمنی تطبیقی کلیدی (CD4، CD8، B cell، MHCII) آزمایش‌های کشت سلولی در شرایط آزمایشگاهی، فعالیت خنثی‌سازی ویروس را با عصاره تخمیری جینسنگ، احتمالاً با مهار هماگلوتیناسیون و فعالیت نورآمینیداز نشان داد. عصاره‌های تخمیر شده جینسینگ ممکن است وسیله‌ای برای درمان بیماری آنفولانزا بدون توجه به گونه و نوع ویروس باشد.
عصاره جینسینگ قرمز (RGE) ویروس آنفولانزای A مطالعه In vivo و in vitro در مدل موش RGE برای بهبود بقای سلول‌های اپیتلیال ریه انسان پس از عفونت ویروس آنفولانزا یافت شد. همچنین، درمان RGE بیان ژن‌های پیش التهابی (IL-6، IL-8) را کاهش داد. RGE ممکن است اثرات سودمند بالقوه‌ای در پیشگیری از عفونت‌های ویروس آنفولانزای A از طریق عملکردهای تعدیل کننده ایمنی متعدد داشته باشد.
جینسینگ ویروس سین سیشال تنفسی موش BALB/c پس از عفونت RSV موش‌های تحت درمان با جینسنگ که ایمن نشده بودند یا قبلاً با FI-RSV ایمن شده بودند، در مقایسه با موش‌های کنترل بدون درمان با جینسینگ، محافظت بهتری در برابر چالش RSV نشان دادند. جینسینگ می‌تواند پاسخ‌های ایمنی میزبان به ایمن سازی FI-RSV و عفونت RSV را تعدیل کند و در نتیجه اثرات محافظتی در برابر بیماری التهابی ریوی ایجاد کند.
عصاره جینسینگ قرمز کره‌ای (KRGE) ویروس سین سیشال تنفسی مطالعه In vitro و in vivo KRGE بقای سلول‌های اپیتلیال ریه انسان را در برابر عفونت RSV بهبود بخشید و تکثیر RSV را مهار کرد. نتایج نشان داد که KRGE دارای فعالیت ضد ویروسی در برابر عفونت RSV است
هفت جین سنوزید راینوویروس انسانی سنجش فعالیت ضد ویروسی و سمیت سلولی با استفاده از روش سولفورودامین B با استفاده از روش کاهش اثر سیتوپاتیک (CPE) انجام شد. سنجش‌های ضد ویروسی نشان داد که از هفت جین‌سنوزید، جین‌سنوزیدهای نوع PT (Re، Rf، و Rg2) دارای فعالیت‌های ضدویروسی قابل‌توجهی علیه CVB3 و HRV3 در غلظت ۱۰۰ میکروگرم بر میلی‌لیتر هستند. فقط جین سنوزید Rg2 فعالیت ضد Ev71 قابل توجهی را بدون سمیت سلولی در ۱۰۰ میکروگرم در میلی لیتر نشان داد. جینسنوزیدهای Re، Rf و Rg2 پتانسیل موثری در درمان عفونت CVB3، Ev71 و HRV3 دارند.
Withania somnifera (جین سینگ هندی) ویروس آنفولانزا H1N1 مطالعه In Silico میل اتصال بالا WA به NA و چندین برهمکنش مولکولی جالب با باقی مانده‌ها را نشان داد که از نظر کاتالیزوری در طول شبیه‌سازی دینامیک مولکولی مهم هستند. چندین برهمکنش مولکولی جالب با باقیمانده‌هایی که در طول شبیه‌سازی‌های دینامیکی مولکولی از نظر کاتالیزوری مهم هستند.

اثرات جینسینگ  بر عفونت‌های مختلف ویروسی تنفسی (جینسینگ عفونت‌ دستگاه تنفسی)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

فعالیت ضد باکتریایی جینسینگ:

بروز عفونت‌های میکروبی، علل مختلفی دارند و بیماری‌های ناشی از آن به‌عنوان درمان، نیاز به آنتی‌بیوتیک‌های متفاوتی دارند. با این حال، استفاده نادرست از آنتی‌بیوتیک‌ها باعث ایجاد مقاومت و عوارض جانبی سمی و همچنین ظهور باکتری‌های مقاوم به چند آنتی‌بیوتیک می‌شود که در حال حاضر یک شرایط وخیم برای  بهداشتی جهانی به‌حساب می‌آید (۱۴۴).

در غیاب آنتی‌بیوتیک‌های جدیدتر، محصولات طبیعی برای رفع این مشکل می‌توانند جایگزین‌های مناسبی باشند. گزارش شده است که جینسینگ مسیرهای باکتریایی را مهار می‌کند و در نتیجه باکتری‌ها را به‌طور غیر مستقیم از بین می‌برد. همچنین طی تحقیقات نشان داده شده است که جینسینگ میزبان را از تهاجم باکتری‌ها محافظت می‌کند (۱۴۵،۱۴۶).

مشاهده شده است که جینسینگ دارای اثر محافظتی در برابر التهاب ناشی از یک پاتوژن است و می‌تواند به‌عنوان یک ضدالتهاب قوی عمل کند. اثر ضدالتهابی جینسینگ از طریق مکانیسم‌های مختلفی اعمال می‌شود، از جمله سنجش ضد نصاب، مهار هماگلوتیناسیون ناشی از پاتوژن، جهش‌زایی DNA و عملکردهای تعدیل کننده سیستم ایمنی. برداشتی از فعالیت ضد باکتریایی جینسنگ در شکل ۴ نشان داده شده است. اثرات ضد باکتریایی جینسینگ و اجزای مشتق از آن در جدول ۲ نشان داده شده است.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_single_image image=”12532″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

عصاره‌ها و ترکیبات جینسینگ میکروب مدل مطالعه مشاهدات نتیجه گیری منبع
Withaferin A (WA)، یک آنولید خالص شده از Withania somnifera H. pylori

 

مطالعه In vitro WA تولید IL-8 ناشی از هلیکوباکتر پیلوری را در سلول‌های اپیتلیال معده مهار می‌کند. WA بر تولید ROS ناشی از هلیکوباکتر پیلوری یا هرگونه سیگنال دهی مرتبط تأثیر نمی‌گذارد. ۱۴۷
Withania somnifera (جین سینگ هندی)، عصاره آبی و همچنین الکلی گیاه (ریشه و همچنین برگ) باکتری‌های بیماری‌زا مطالعه In vitro فعالیت بازدارنده در برابر طیف وسیعی از باکتری‌های پاتوژنیک. افزایش میزان بقا و همچنین کاهش بار باکتریایی. ۱۴۸
عصاره Withania somnifera (جین سینگ هندی) سالمونلا تیفی موریوم و اشریشیا کلی. مطالعه In vitro عصاره متانولی و هگزانی هر دو برگ و ریشه دارای فعالیت ضد باکتریایی قوی بودند. هنگامی که MIC تبریم با این عصاره‌ها تکمیل شد، افزایش هم افزایی در اثر ضد باکتریایی تیبریم مشاهده شد. ۱۴۹
عصاره گیاه Withania somnifera (جین سینگ هندی) استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و باسیلوس سوبتیلیس مطالعه In vitro حلال های قطبی در مقایسه با حلال های غیرقطبی خاصیت ضد باکتریایی بالاتری داشتند. مقادیر MIC بالاتر برای هر دو باکتری گرم مثبت S. aureus، B. subtilis و باکتری‌های گرم منفی، E. coli و P. aeruginosa، با عصاره قطبی به دست آمد. نشان داده شد که فعالیت ضد میکروبی عصاره خام W. somnifera اعتبار استفاده از داروهای گیاهی دارویی سنتی را تایید می‌کند و نتایج این مطالعه به استفاده رایج از گیاه W. somnifera اعتبار می‌دهد. ۱۵۰
پلی ساکاریدهای P. ginseng H. pylori هماگلوتیناسیون و سنجش گلیکوزوربنت مرتبط با آنزیم کربوهیدرات‌های اسیدی ممکن است نقش مهمی در فعالیت مهاری چسبندگی هلیکوباکتر پیلوری به سلول‌های میزبان داشته باشند. اتصال باکتری به‌طور موثرتری توسط پلی ساکاریدهای P. ginseng مهار شد ۱۵۱
عصاره جینسینگ تخمیر شده H. pylori

 

تشکیل مناطق شفاف، اندازه گیری فعالیت اوره آز و فعالیت چسبندگی سلولی در شرایط آزمایشگاهی. ضدفعالیت اچ.پیلوری، از جمله اثرات ضد باکتری، ضد چسبندگی و مهار اوره آز. عصاره تخمیر شده جینسنگ حاوی L.plantarum MG 208 می‌تواند به عنوان یک رژیم غذایی کاربردی برای محافظت از محیط معده در برابر هلیکوباکتر پیلوری مفید باشد. ۱۵۲
عصاره جینسینگ قرمز (RGE) H. pylori

 

تجزیه و تحلیل زنده ماندن سلول (آزمون حذف رنگ تریپان آبی، سنجش تکه تکه شدن DNA (آزمایش دنباله دار) اندازه گیری سطح سیتوکین، سیگنال دهی سلولی (در شرایط آزمایشگاهی) RGE بیان ژن IL-8 تحریک شده با هلیکوباکتر پیلوری را کاهش داد که ناشی از رگرسیون رونویسی NF-kB بود. RGE اثرات محافظتی معده قابل توجهی در برابر آسیب سلول‌های مخاطی معده مرتبط با هلیکوباکتر پیلوری نشان داد که نشان می‌دهد جینسینگ قرمز می‌تواند به عنوان یک ماده مغذی گیاهی دارویی در برابر عفونت هلیکوباکتر پیلوری استفاده شود. ۱۵۳
عصاره جینسینگ سفید (WGE) H. pylori

 

سنجش انتشار دیسک منطقه مهار ناشی از WGE با افزایش دوز به‌طور قابل توجهی افزایش یافت. WGE یک اثر بازدارنده بر رشد سلولی در ۲.۰ میلی‌گرم در میلی‌لیتر برای تمام رده‌های سلولی تومور نشان داد. این مطالعه پتانسیل WGE برای استفاده به عنوان یک ماده ارتقا دهنده سلامت را نشان داد. ۱۵۴
عصاره آبی جینسینگ Pseudomonas aeruginosa

 

بیوفیلم های P. aeruginosa بیشتر در شرایط in vitro و in vivo مورد بررسی قرار گرفتند تجویز خوراکی عصاره جینسنگ در موش باعث افزایش فاگوسیتوز P. ،aeruginosa PAO1 توسط فاگوسیت‌های راه‌های هوایی شد، اما فاگوسیتوز یک جهش یافته بیوفیلم PAO1 را تحت تاثیر قرار نداد. درمان با عصاره آبی جینسینگ ممکن است به ریشه کنی عفونت‌های مزمن مرتبط با بیوفیلم ناشی از P. aeruginosa کمک کند. ۱۵۵
عصاره نمکی جینسینگ Pseudomonas aeruginosa

 

اثر تعدیل کننده سیتوکین در مدل موش عفونت ریه P. aeruginosa. پاسخ ایمنی شبه Th1 در موش‌های مبتلا به عفونت ریه P. aeruginosa پس از ۷ روز درمان با جینسینگ. پاسخ Th1 ممکن است برای میزبان با عفونت ریه P. aeruginosa مفید باشد و درمان جینسینگ ممکن است یک اقدام جایگزین امیدوارکننده برای درمان عفونت مزمن ریه P. aeruginosa در بیماران CF باشد. ۱۵۶
پلی ساکارید (PS) جدا شده از Panax ginseng استافیلوکوکوس اورئوس سنجش‌های آزمایشگاهی برای اندازه‌گیری فعالیت PS، تست تولید NO با معرف Greiss، فعالیت ضد سپتی‌سمیک در داخل بدن با استفاده از موش‌های C57BL/6J مورد ارزیابی قرار گرفت. پلی ساکارید اثرات ضد عفونی کننده نشان داد، Ginsan توانایی‌های پیش التهابی (NO، تولید سیتوکین‌های پیش التهابی، فعالیت فاگوسیتیک ماکروفاژها) را افزایش داد. پلی ساکاریدها از Panax ginseng دارای یک فعالیت ضد سپتی سمی قوی با تحریک ماکروفاژها و پتانسیل به عنوان یک تعدیل کننده ایمنی در برابر سپسیس ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس است. ۱۵۷
پلی ساکارید (PS) جدا شده از Panax ginseng استافیلوکوکوس اورئوس مطالعه In vitro سیتوکین‌هایی مانند TNF-α، IL-1بتا، IL-6، IFN-گاما، IL-12، و IL-18، در موش‌های تحت درمان با ginsan در مقایسه با موش‌های آلوده به کنترل به‌طور قابل توجهی کاهش یافتند. فعالیت ضد عفونی کننده جینسان را می‌توان به افزایش پاکسازی باکتریایی و کاهش سیتوکین‌های پیش التهابی از طریق مسیر سیگنالینگ TLR نسبت داد. ۱۵۸
جینسینگ قرمز کره‌ای استافیلوکوکوس اورئوس نشانگر فلورسنت کلسین از لیپوزوم‌های PC/PG (1: 1، وزنی بر وزنی) با بار منفی جین سنوزیدها ممکن است با ایجاد اختلال در غشای سلولی، فعالیت ضد باکتریایی داشته باشند در این بررسی اثرات هم افزایی یا افزایشی بین جین سنوزیدها و آنتی بیوتیک‌های آزمایش شده نشان داده شد. ۱۵۹
ساپونین‌های خام استخراج شده از Panax quinquefolius Fusobacterium nucleatum، Clostridium perfringens و Porphyromonas gingivalis تعیین MIC، یکپارچگی سلول HTS، HTS-3 و HTS-4 در مهار رشد F. nucleatum، C. perfringens و P. gingivalis موثر بودند. بخش کمتر غنی شده با جین سنوزید قطبی حاصل از تبدیل حرارتی می‌تواند به عنوان یک عامل ضد باکتری برای کنترل بوی بد دهان استفاده شود. ۱۶۰
پلی ساکارید اسیدی از P. ginseng، PG-F2 P. gingivalis

 

تعیین MIC فعالیت ضد چسبندگی و ضد هماگلوتیناسیون. PG-F2 ممکن است اثر ضد چسبندگی انتخابی بر علیه باکتری‌های بیماری‌زا داشته باشد، در حالی که هیچ اثری بر باکتری‌های مفید و معمولی ندارد. ۱۶۱

اثرات ضد باکتریایی جینسینگ و اجزای مشتق (جینسینگ عفونت‌ دستگاه تنفسی)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

آزمایشات بالینی جینسینگ:

در این بخش، خلاصه‌ای از کارآزمایی‌های بالینی انسانی از پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف مانند lens.org وclinicaltrial.org ارائه می‌شود. همانطور که در جدول ۳ ذکر شده است تنها پانزده مطالعه برای جینسینگ و بیماری‌های تنفسی یافت شده است. کارآزمایی‌های بالینی جینسینگ از نظر تنوع، گونه، مدت، دوز، نشانه‌ها و ویژگی‌های شرکت‌کننده ناهمگن بود. با این حال، برای نشان دادن اثربخشی و ایمنی جینسینگ، مطالعات آینده باید دقیق‌تر و از نظر روش‌شناسی مرتبط باشند. هیچ موجودی رسمی برای نشان دادن جینسینگ در زمینه بیماری‌های تنفسی ایجاد نشده است. محصولات جینسینگ به‌طور کلی به عنوان داروی مکمل و جایگزین در عفونت‌های تنفسی استفاده می‌شود. اکثر کارآزمایی‌های بالینی روی P. ginseng انجام شده‌اند و شامل تعداد نسبتاً کمی از افراد، از بزرگسالان سالم تا بیماران دارای علائم هستند. با وجود تحقیقات انجام شده اما همچنان تحقیقات بیشتری برای کشف کاربردهای جینسینگ در زمینه بیماری‌های تنفسی مورد نیاز است.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

شرکت کنندگان مداخلات مقایسه‌ها عواقب طراحی مطالعه منابع
۱۰۰ شرکت کننده

گروه سنی ۳۰ تا ۷۰ سال

KRGE

۹ کپسول در روز به مدت ۳ ماه

کارآزمایی کنترل شده با دارونما عصاره جینسینگ قرمز کره‌ای برای جلوگیری از بیماری حاد تنفسی در افراد سالم کاهش بروز آنفلوانزا مانند بیماری (ILI) مداخله‌ای (کارآزمایی بالینی) ۱۷۳
۴۳ شرکت کننده ≥ ۶۵ سال سن دارند ۲ کپسول در روز COLD-fX یا دارونما (۲۰۰ میلی گرم در کپسول) به مدت ۴ ماه. COLD-fX یا دارونما مصرف COLD-fX توسط افراد مسن دارای سیستم ایمنی ضعیف، در طول فصل “سرماخوردگی و آنفولانزا”، خطر نسبی و طول مدت علائم تنفسی را به ترتیب تا ۴۸٪ و ۵۵٪ کاهش داد. یک کارآزمایی تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما. ۱۱۷
۷۸۳ بزرگسال ساکن شهر بزرگسالان برای دریافت دارونما، ۴۰۰ میلی گرم یا ۸۰۰ میلی گرم به طور تصادفی انتخاب شدند. CVT-E002 (اختصاصی)

یک کارآزمایی دوسوکور و کنترل شده با دارونما.

جکسون تأیید کرد که CVT-E002 (یک عصاره اختصاصی) می‌تواند با خیال راحت توسط گروه‌های مشابه استفاده شود و ممکن است از علائم URI جلوگیری کند. یک کارآزمایی چند مرکزی، تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما. ۱۷۴
۷۴۷ شرکت کننده، بیش از ۱۸ سال. عصاره ریشه آمریکای شمالی (Panax quinquefolius) یا جینسنگ آسیایی (Panax ginseng) یا دارونما یا بدون درمان در بزرگسالان سالم گنجانده شد. (P. quinquefolius یا P. ginseng) عصاره ریشه یا دارونما به‌طور قابل توجهی تعداد کل سرماخوردگی‌های معمولی را در مقایسه با دارونما ۲۵ درصد کاهش داد. تمایل به بروز حداقل یک سرماخوردگی معمولی یا سایر عفونت‌های حاد تنفسی (ARI) در گروه جینسینگ در مقایسه با گروه دارونما. کارآزمایی‌های تصادفی کنترل شده یا کارآزمایی‌های بالینی کنترل شده. ۱۷۵
هشتاد و نه (۲۰۰۰) و ۱۰۹ (۲۰۰۰-۲۰۰۱) شرکت کنندگان با میانگین سنی ۸۱ و ۸۳.۵ سال ثبت نام کردند. ۷۴ درصد شرکت کنندگان زن تجویز خوراکی دو بار در روز از عصاره اختصاصی جینسینگ، CVT-E002، ۲۰۰ میلی گرم، یا دارونما. عصاره اختصاصی جینسینگ آمریکایی، CVT-E002، با دارونما در پیشگیری از بیماری حاد تنفسی (ARI) نشان داده شد که CVT-E002 ایمن، قابل تحمل و به‌طور بالقوه برای پیشگیری از ARI ناشی از آنفولانزا و RSV مفید است. دو کارآزمایی تصادفی شده، دوسوکور، کنترل شده با دارونما ۱۱۵
۳۲۳ فرد ۱۸ تا ۶۵ ساله با سابقه حداقل ۲ سرماخوردگی در سال گذشته از جمعیت عمومی ادمونتون (Edmonton) انتخاب شدند. دو کپسول در روز از عصاره جینسینگ آمریکای شمالی یا یک دارونما به مدت ۴ ماه. عصاره جینسینگ آمریکای شمالی یا دارونما. دوز متوسط بیش از ۴ ماه باعث کاهش میانگین تعداد سرماخوردگی در هر فرد شد. تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما ۱۱۶
۷۵ نفر، کودکان ۳ تا ۱۲ سال. دو برنامه دوز عصاره جینسینگ آمریکایی در طول ماه های زمستان عصاره جینسینگ آمریکایی یا دارونما. دوزهای استاندارد جینسینگ به خوبی تحمل شد و ارزش ارزیابی بیشتر در مورد درمان عفونت دستگاه تنفسی فوقانی کودکان را دارد. یک کارآزمایی سه بازویی با دوز یاب تصادفی دوسوکور ۱۷۶
۱۴ شرکت کننده (۵۷ تا ۷۳ ساله) با COPD متوسط تا بسیار شدید. ۲۰۰ میلی گرم دو بار در روز به مدت چهار هفته) و سپس به مدت ۴ هفته دیگر در مجموع ۱۰ هفته P. ginseng  یا دارونما تشدید COPD یا عوارض جانبی یک کارآزمایی بالینی تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما ۱۷۷
۵۰۰ کودک ۳ تا ۱۱ ساله یا COLD-FX یا دارونما به مدت ۳ روز. COLD-FX یا دارونما هیچ نتیجه‌ای ارسال نشد یک کارآزمایی بالینی تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما. شناسه ClinicalTrials.gov (شماره NCT): NCT00965822
۲۰۰ شرکت کننده در رده سنی ۱۲ تا ۷۵ سال. ۲۰۰ میلی گرم دو بار در روز به مدت ۴ هفته.

نام دیگر: CVT-E002

COLD-FX یا دارونما هیچ نتیجه‌ای ارسال نشد یک کارآزمایی بالینی تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما. شناسه ClinicalTrials.gov (شماره NCT): NCT00726401
۲۹۳ نفر مبتلا به لوسمی لنفوسیتی مزمن در مراحل اولیه (CLL) عصاره خوراکی به مدت ۳ ماه دو بار در روز COLD-FX یا دارونما کاهش میزان ARI با شدت متوسط و گلودرد به میزان قابل توجهی کمتر، آنتی بادی تقویت شده یک کارآزمایی تصادفی دوسوکور، کنترل شده با دارونما. ۱۷۸
۲۲۷ داوطلب دوزهای روزانه کپسول خوراکی دارونما (۱۱۳) یا ۱۰۰ میلی گرم عصاره استاندارد شده جینسینگ Ginsana G 115 (114) به مدت ۱۲ هفته. Ginsana G 115 (114) یا دارونما سطوح فعالیت کشنده طبیعی (NK) در گروه G115 دو برابر می شود. Ginsana G 115 (114) می‌تواند در برابر سرماخوردگی و آنفولانزا نقش محافظتی ایجاد کند. چند مرکزی، دوبازویی، تصادفی، کنترل شده با دارونما، دوسوکور ۸۱
۱۰۰ داوطلب سه بار در روز، ۹ کپسول در روز، (۳ گرم در روز) به مدت ۱۲ هفته. جینسینگ قرمز کره‌ای (KRG) یا دارونما ممکن است در محافظت از افراد در برابر ابتلا به ARI مفید باشد و ممکن است مدت و امتیاز علائم ARI را کاهش دهد. تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما ۱۲۲
۴۵ متقاضی سالم ۳۹ تا ۶۵ سال شش کپسول در روز، ۵۰۰ میلی گرم در کپسول به مدت ۸ هفته. GS-3K8 (عصاره جینسنگ قرمز فوق فیلتر شده)

۲. GINst15 (عصاره جینسنگ هیدرولیز شده) یا دارونما

به نظر می رسد GS-3K8 و GINST تمایل مثبتی به سمت جلوگیری از توسعه ARI و کاهش طول مدت علائم این بیماری دارند. یک مطالعه آزمایشی تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما در یک مرکز واحد. ۱۷۹
۳۲۸ نفر سن ≥ ۱۸ سال گرانول ساشه، مسیر خوراکی در روز ۷ Drug: Jing Fang Bai Du san

Drug: Placebo

Drug: Ying Qiao san

جینگ فانگ بای دو سان سرمای بیماری زا را تسکین داد و به طور موثری از بین برد. Ying Qiao San به طور موثر گرمای بیماری زا را پاک کرد. تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما شناسه ClinicalTrials.gov (شماره NCT): NCT00887172

جدول خلاصه‌ای از کارآزمایی‌های بالینی انسانی (جینسینگ عفونت‌ دستگاه تنفسی)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

ارزیابی تاثیر جینسینگ بر پاتوژن‌های تنفسی در آزمایشات بالینی انسانی:

جینسینگ قرن‌هاست که برای درمان بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود. اثربخشی جینسینگ در آزمایش‌های بالینی متعددی که درمان سرماخوردگی و آنفولانزا را بررسی می‌کنند، ارزیابی شده است. نتایج نشان داده است که جینسینگ علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را تسکین می‌دهد و از عفونت‌های مجاری تنفسی جلوگیری می‌کند. ماده تشکیل دهنده جینسنگ آمریکایی COLD-fX (CVT-E002) به عنوان پلی فورانوسیل-پیرانوسیل-ساکارید شناخته می‌شود. COLD-fX از ریشه‌های جینسینگ آمریکایی جدا شده است. COLD-fx در برابر پاتوژن‌های تنفسی و همچنین در کاهش بار ویروسی بیماران مستعد آنفولانزای فصلی موثر و ایمن است.  COLD-fX  تعداد سلول‌های ایمنی را افزایش می‌دهد و برروی عملکرد دو سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی تأثیر می‌گذارد (۱۸۰).

یک کارآزمایی تصادفی دوسوکور، اثربخشی COLD-fX را در بیماری حاد تنفسی (ARI) بررسی کرد. به چهل و سه بزرگسال یک کپسول ۲۰۰ میلی گرمی COLD-fX یا دارونما دو بار هر روز صبح به مدت چهار ماه داده شد. پس از یک ماه، دوز استاندارد واکسن آنفلوانزا به آزمودنی‌ها تزریق شد. نویسندگان و محققین مکانیسمی را که توسط آن COLD-fX باعث کاهش بروز و مدت ARI می‌شود را در این مطالعه ارزیابی نکردند. به گفته نویسندگان، ویژگی‌های تعدیل کننده ایمنی COLD-fX گزارش شده در مطالعات قبلی احتمالاً مسئول این تأثیرات است. توانایی عصاره جینسینگ برای تحریک آزادسازی IL-2 و IFN-γ را می‌توان به اثربخشی آن در برابر عفونت‌های تنفسی نسبت داد. سلول‌های T (IFN-γ, IL-2) و سیتوکین‌های NK با ایمنی تطبیقی ناشی از ویروس مرتبط‌اند. علاوه بر این، COLD-fX خطر نسبی و طول مدت علائم تنفسی را به ترتیب ۴۸% و ۵۵% در بیماران مبتلا به نقص ایمنی و مسن در طول فصل آنفولانزا کاهش داد (۱۱۷).

COLD-fX همچنین به عنوان یک داروی محافظ فصلی بر روی ۷۸۳ بیمار شصت و پنج ساله و بالاتر مورد بررسی قرار گرفت. یک برنامه دوز ۴۰۰ یا ۸۰۰ میلی گرم در روز به مدت شش ماه به این افراد داده شد. طبق نتیجه این کارآزمایی مشخص شد که COLD-fX از لحاظ ایمنی مشکلی ندارد و شدت و بروز عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی را کاهش می‌دهد (۱۷۴).

سیدا و همکاران، اثر جینسینگ را در پیشگیری از سرماخوردگی در بزرگسالان سالم مورد مطالعه قرار دادند. این مطالعه یک مرور سیستماتیک از کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده یا کارآزمایی‌های بالینی کنترل‌شده که عصاره ریشه جینسنگ جینسنگ آسیایی (Panax ginseng) و آمریکای شمالی (Panax quinquefolius) را با گروه‌های دارونما یا بدون گروه‌های درمانی بزرگسالان سالم مقایسه کردند، بود. پنج کارآزمایی با ۷۴۷ شرکت‌کننده برای بررسی انتخاب شدند. این پنج کارآزمایی فقط جینسینگ آمریکای شمالی را بررسی کردند و کارآزمایی‌ها از نظر کیفیت روش‌شناختی متفاوت بودند. با این حال، در مقایسه با گروه‌های دارونما، داروهای جینسینگ علائم سرماخوردگی را تا ۲۵ درصد کاهش داد. این مطالعه روندی را به سمت کاهش حداقل یک سرماخوردگی معمولی یا سایر عفونت‌های تنفسی در گروه تحت درمان با جینسینگ در مقایسه با گروه دارونما نشان داد. جینسینگ در مقایسه با دارونما، مدت زمان ARI یا سرماخوردگی را ۶.۲ روز کاهش داد (۱۷۵).

پردی و همکاران، اثربخشی جینسینگ آمریکای شمالی حاوی پلی فورانوسیل ساکارید در پیشگیری از عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی را مورد مطالعه قرار داد. در ابتدای فصل آنفولانزا، یک مطالعه دوسوکور، تصادفی و کنترل شده با دارونما انجام شد. شرکت کنندگان در آزمایش، که سابقه حداقل دو سرماخوردگی در سال گذشته داشتند، از ادمونتون، آلبرتا انتخاب شدند. تعداد کل شرکت کنندگان ۳۲۳ نفر از رده سنی ۱۸ تا ۶۵ سال بود. به شرکت کنندگان روزانه دو کپسول عصاره جینسینگ آمریکای شمالی یا دارونما به مدت چهار ماه داده شد. دوز متوسط جینسینگ آمریکای شمالی به مدت چهار ماه، تعداد سرماخوردگی در هر فرد را کاهش داد. نتایج همچنین نشان داد که شرکت‌کنندگانی که دو یا چند نشانه قبلی سرماخوردگی داشتند، علائم کمتری نسبت به افرادی که هیچ علائم قبلی نداشتند، داشتند (۱۱۶).

همانطور که در چندین کارآزمایی بالینی گزارش شده است، تک آماده‌سازی‌های جینسینگ به عنوان دارونما عمل می‌کنند. عوارض جانبی که معمولاً توسط کارآزمایی‌ها گزارش می‌شود، اختلالات گوارشی، خواب آلودگی و سردرد است. در موارد بسیار نادری، عوارض جانبی جدی‌تری را گزارش شده است.  با این حال، پس از بررسی همه موارد، به سختی می‌توان نتیجه گرفت که P. ginseng می‌تواند مسبب بروز مشکلات حادی شود (۱۵،۱۸۱).

یک مطالعه مقدماتی، از یک کارآزمایی تصادفی و کنترل شده برای ارزیابی اثربخشی عصاره‌های جینسینگ اصلاح‌شده GINST و GS-3K8 در بیماری‌های حاد تنفسی انجام شد. این مطالعه نشان داد که هر دو عصاره تأثیر مثبتی بر درمان ARI داشتند و علائم را کاهش دادند. برای تایید این نتایج همچنان به یک کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل‌شده نیاز است (۱۸۰).

P. ginseng (G115) دوز ۱۰۰ میلی‌گرم و مصرف دو بار در روز، به مدت زمان ۱۲ هفته، تست عملکرد ریوی استقامت تنفسی را در ۹۲ بیمار مبتلا به COPD بهبود بخشید (۱۶۶).

در دو گروه از بیماران [(n = 37) (n = 38)]، به گروه اول ۸۷۵ میلی‌گرم آموکسی سیلین و ۱۲۵ میلی‌گرم اسید کلاوولانیک داده شد، در حالی که به گروه دوم یک درمان ضد باکتریایی با ۱۰۰ میلی‌گرم عصاره استاندارد جینسینگ G115 ، دو بار در روز به مدت نه روز داده شد. پاکسازی باکتریایی برای گروه جینسینگ در مقایسه با گروه درمان فقط آنتی بیوتیک به‌طور قابل توجهی سریعتر بود. عصاره جینسینگ G115 تعداد باکتری‌ها را در سیستم برونش بیماران کاهش داد. بیمارانی که پاکسازی باکتریایی آنها پیچیده است ممکن است از جینسینگ بهره‌مند شوند (۱۴).

علاوه بر این، هیچ عارضه جانبی در گروه درمانی دریافت کننده P. ginseng گزارش نشد (۱۵).

شو و همکاران، قدرت درمانی و مشخصات ایمنی عصاره ریشه استاندارد جینسنگ (Panax ginseng C.A Meyer) را در مطالعه‌ای ارزیابی کردند. آنها نقش عصاره جینسینگ را در بهبود کیفیت زندگی و تسکین علائم مورد مطالعه قرار دادند. این کارآزمایی در مجموع شامل ۱۶۸ شرکت‌کننده بود و در دو مکان آزمایشی در ملبورن، استرالیا انجام شد. شرکت کنندگان کپسول ۱۰۰ میلی‌گرمی جینسینگ یا دارونمای مشابه را دو بار در روز به مدت ۲۴ هفته دریافت کردند. نتیجه اولیه بر اساس سه پرسشنامه معتبر کیفیت زندگی بود و پیامدهای ثانویه بر اساس استفاده از داروهای تسکین دهنده، آزمایش عملکرد ریه، دفعات تشدید و ایمنی بود. نتایج این کارآزمایی نشان داد که برای بیماری‌های مزمن تنفسی، امکان توسعه درمانی جدید وجود دارد. این کارآزمایی همچنین نشان داد که درمان بوسیله جینسینگ بی‌خطر و امن بوده و دارای ارزش درمانی است، زیرا باعث تسکین علائم در بیماران مبتلا به COPD می‌شود (۷).

به‌طور خلاصه، نتایج تمام آزمایشات بالینی نشان داده است که جینسینگ و ترکیبات آن دارای اثرات محافظتی در برابر بیماری‌های عفونی هستند. ازجینسینگ می‌توان به عنوان یک راهکار درمانی برای درمان عفونت‌های تنفسی استفاده کرد. جینسینگ پتانسیل بسیار قوی‌ای برای توسعه داروهای گیاهی جدید از خود نشان می‌دهد. برای اثبات قدرت و اثربخشی جینسینگ در برابر عفونت‌های تنفسی، آزمایش‌های بالینی مؤثرتری هنوز مورد نیاز است.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

نتیجه گیری مقاله بررسی اثرات جینسینگ بر عفونت‌ دستگاه تنفسی:

قرن هاست که از جینسینگ به عنوان راهکاری جهت درمان  بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شود. با این وجود همچنان تحقیقات بالینی کمی در مورد تأثیر آن بر عفونت‌های تنفسی انجام شده است. بیشتر آزمایش‌های بالینی بر روی مطالعه اثرات احتمالی جینسینگ بر خستگی، حافظه، علائم یائسگی و علائم خفیف دیابت متمرکز شده‌اند. بین سال‌های ۲۰۰۲ و ۲۰۱۷، یکصد و سی و چهار آزمایش برای جینسینگ ثبت شد که ۶۰.۴ درصد آن تکمیل شده است و ۲۳.۱ درصد باقی‌مانده آن همچنان فعالانه شرکت‌کنندگانی را جذب می‌کنند. در بین این موارد، تنها ۱۵ مطالعه برای بیماری‌های ریوی ثبت شده است، که نشان می‌دهد اعتبار جینسینگ به عنوان راهکاری جهت درمان عفونت‌های تنفسی کمتر شناخته شده است. با این حال، فیتوکمیکال‌های گونه Panax برای خواص طبیعی آنها برای درمان عفونت‌های تنفسی مورد مطالعه قرار می‌گیرند. ساقه و برگ‌ها نسبت به ریشه جینسینگ دارای مواد شیمیایی گیاهی بیشتری هستند، بنابراین این قسمت‌های گیاهی نیز، نیاز به بررسی دارند. بسیاری از اثرات مشاهده شده به P. ginseng و اجزای تشکیل دهنده آن، ginsenosides نسبت داده شده است. به نظر می‌رسد که جین سنوزیدها اتصال DNA، فسفوریلاسیون کیناز، ERK1/2، فاکتور رونویسی NF-kB و القاء/ انتقال MAPK را مهار می‌کنند زیرا اینها لیگاندهای عملکردی گیرنده‌های گلوکوکورتیکوئید هستند. جین سنوزیدها پروتئازهایی مانند MMP-9 و واسطه‌های پیش التهابی (ROS، IL-6، IL-8، TNF-α) را کاهش می‌دهند. Panax ginseng تولید اکسیدان‌ها را کاهش می‌دهد و آنزیم‌های آنتی اکسیدان را تقویت می‌کند تا از بدن در برابر استرس‌های اکسیداتیو محافظت کند. می‌توان نتیجه گرفت که به نظر می‌رسد پاتوژنز تنفسی توسط Panax ginseng و ginsenosides مهار می‌شود. بنابراین، Panax ginseng و ginsenosides می‌توانند یک درمان امیدوارکننده برای درمان بیماری‌های تنفسی باشند.

نتایج بسیاری از مقالات نشان می‌دهد که جینسینگ عوارض جانبی ایجاد نمی‌کند. جینسینگ در پیشگیری از عفونت‌های تنفسی فصلی برای همه گروه‌های سنی بسیار خوب قابل تحمل و کارآمد است. در عین حال، تجزیه و تحلیل و درک مکانیسم‌های مولکولی آن، تمرکز بر رویه‌های پروتئومیکس، تجزیه و تحلیل مسیرها و کاربرد تکنیک‌های زیست‌شناسی مولکولی برای شناسایی نشانگرهای سلولی اصلی که باعث ایجاد اثرات ضد اکسیداتیو و ضد التهابی می‌شوند، ضروری است. رفع آن دسته از عواملی که با استفاده مکرر و مصرف مداوم عصاره‌های استاندارد شده جینسینگ مسئول عوارض جانبی هستند، می‌تواند مفید باشد.

علی‌رغم استفاده از محصولات جینسینگ به عنوان داروی جایگزین و مکمل در سراسر جهان، تعداد محدودی از کارآزمایی‌های بالینی کارآیی P. ginseng را بررسی کرده‌اند. در این کارآزمایی‌های بالینی، تعداد شرکت‌کنندگان محدود بود، اما شامل افراد سالم و بیماران با علائم بود. جین سنوزیدهای متمایز متعددی در عصاره جینسینگ وجود دارد. بنابراین، ارزیابی بیشتری برای آشکار کردن پتانسیل ضد عفونی کامل آنها مورد نیاز است. برای ارزیابی اثربخشی جینسینگ در عفونت‌های تنفسی، تحقیقات دقیق‌تر و روش‌شناختی‌تری مورد نیاز است.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

اصطلاحات جینسینگ عفونت‌ دستگاه تنفسی:

تعریف اصطلاح

اصطلاح تخصصی

کموکاین‌ها یا کموکین‌ها خانواده‌ای از سیتوکین‌های با اندازه کوچک یا پروتئین‌های تولید شده توسط سلول‌ها هستند. نام این خانواده از خاصیت آن‌ها برای جذب سلول‌های پاسخ دهنده الهام گرفته شده‌است.

کموکاین

سیتوکین‌ها دسته‌ای از مولکول‌های پروتئینی محلول در آب هستند که از سلول‌های گوناگون و بیشتر در پاسخ به یک تحریک ترشح می‌شوند و وظیفه انتقال پیام میان سلول‌ها را برعهده دارند.

سیتوکین

اینترلوکین ۸ یک کموکاین است که توسط ماکروفاژها و انواع سلول‌های دیگر مانند سلول‌های اپیتلیال، سلول‌های ماهیچه صاف راه هوایی و سلول‌های اندوتلیال تولید می‌شود.

اینترلوکین ۸ (IL-8)

اینترلوکین ۶ یا IL-6 یک سیتوکین پلیوتروپیک با اثرات گسترده در پاسخ ایمنی یکپارچه است. یکی از نقش‌های IL-6 حمایت از صلاحیت ایمنی است که به عنوان توانایی میزبان برای پاسخ به عفونت‌ها تعریف می‌شود.

اینترلوکین ۶ (IL-6)

اینترلوکین ۵ یا IL-5 اثرات پلیوتروپیک روی ائوزینوفیل‌ها اعمال می‌کند، در نتیجه بلوغ، فعال شدن، بقا، مهاجرت از جریان خون و جذب آنها به مجاری هوایی را افزایش می‌دهد.

اینترلوکین ۵ (IL-5)

فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α)، یک سایتوکین التهابی است که توسط ماکروفاژها/مونوسیت‌ها در طول التهاب حاد تولید می‌شود و مسئول طیف متنوعی از رویدادهای سیگنالینگ در سلول‌ها است که منجر به نکروز یا آپوپتوز می‌شود. این پروتئین همچنین برای مقاومت در برابر عفونت و سرطان مهم است.

TNF-α

اینترفرون گاما یک سیتوکین محلول دیمر شده است که تنها عضو کلاس نوع II اینترفرون ها است.

اینترفرون گاما (IFN-γ)

اینترلوکین ۴ یا IL-4 نقش مهمی در تنظیم تولید آنتی بادی، خون سازی و التهاب و ایجاد پاسخ سلول‌های T موثر دارد.

اینترلوکین ۴ (IL-4)

اینترلوکین ۲ یا IL-2 نقش تنظیم کننده ایمنی دارد. رشد و توسعه سلول‌های ایمنی محیطی را در شروع پاسخ ایمنی (دفاعی) ترویج می‌کند و آن‌ها را به عنوان سلول‌های موثر زنده نگه می‌دارد.

اینترلوکین ۲ (IL-2)

«ماکروفاژ» (Macrophage) نوعی سلول مخصوص بلع است، به این معنی که با بلعیدن ذرات دیگر یا سلول‌های کوچک‌تر وظیفه خود را انجام می‌دهد. ماکروفاژ ها از انواع گلبول‌های سفید حیاتی در داخل خون هستند که به طور مداوم در اطراف در حال گشت‌زنی هستند، سلول‌های مرده و ذرات خارجی را که متعلق به بدن نیستند پیدا کرده و با فرآیند فاگوسیتوز (حالتی از بلعیدن یا ذره‌خواری) آن‌ها را از بین می‌برند.

ماکروفاژ

فارنژیت (Pharyngitis) التهاب گلو، خراشیدگی یا تحریک گلو است که اغلب هنگام بلعیدن بدتر می‌شود. شایع‌ترین علت التهاب گلو (فارنژیت) عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است.

فارنژیت

به التهاب نایژه‌ها در شش گفته می‌شود.

برونشیت

آدنو ویروس‌ها یک ویروس DNA دار بوده و به عنوان علت شایع عفونت مجاری تنفسی بدون علامت شناخته شده‌اند که در بافت‌های مجاری تنفسی باعث تخریب بافتی می‌شوند.

آدنوویروس

راینوویروس یک ویروس از جنس انتروویروس و خانواده پیکورناویریده است. مشخصه این ویروس این است که در دمای ۳۳-۳۵ درجه سانتی‌گراد که دمای معمولی بینی است به راحتی می‌تواند تکثیر کند به همین دلیل این ویروس ایجاد بیماری سرماخوردگی بخصوص در کودکان می‌کند.

راینوویروس

ویروس‌های پاراآنفلوانزای انسانی معمولاً باعث بیماری‌های تنفسی فوقانی و تحتانی در افراد به خصوص نوزادان و کودکان میشود وسرفه های خشن یا خروسی ایجاد می کند

پاراآنفولانزا

ویروس کرونا (نام علمی: Coronaviruses)، گروهی از ویروس‌ها متعلق به خانواده ویروسی کروناویریده هستند که از طریق ایجاد عفونت دستگاه تنفسی در پرندگان و پستانداران، ایجاد بیماری می‌کنند.

ویروس کرونا

انتروویروس‌ها دسته‌ای از ویروس‌های ssRNA هستند که مرتبط با بسیاری از بیماری‌های انسان و پستانداران است.

انتروویروس‌ها

ویروس سین‌سیشیال تنفسی، با ویروس پیوسته‌یاخته‌ای تنفسی، شایع‌ترین علت بیماری دستگاه تنفسی تحتانی در نوزادان و نیز مهم‌ترین پاتوژن در کودکان کم سن است.

ویروس سین‌سیشیال تنفسی

نوتروفیل (به انگلیسی: Neutrophil) نوعی گلبول سفید بیگانه‌خوار است. نوتروفیل‌ها دارای کموتاکسی (شیمی‌رَوی) هستند و در دستگاه ایمنی بدن انسان، در خط دوم دفاع غیراختصاصی قرار دارند.

نوتروفیل

 

لنفوسیت‌های T می‌توانند سلول‌های آلوده به ویروس‌ها را شناسایی کنند و مستقیماً این سلول‌ها را از بین ببرند. آن‌ها همچنین به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند.

لنفوسیت‌های T

آمفیزم (به انگلیسی: Emphysema) به معنی نابودی و تخریب پارانشیم ریوی است که منجر به از بین رفتن ویژگی ارتجاعی ریه و از بین رفتن دیواره کیسه‌های هوایی (حبابکی) ریه (آلوئول‌ها) می‌شود.

آمفیزم

مخاط (به انگلیسی: Mucus)، در مهره‌داران، به ماده‌ای گفته می‌شود که سطح غشاهای مخاطی را پوشانده و از حالتی لغزنده برخوردار است.

موکوس یا مخاط

نوعی لیگاند و ماده‌شیمیایی قابل پیوند با گیرنده سلولی یا گونه‌ای دارو است که در سلول با اتصال به گیرنده‌های آن سلول عمل پیوند لیگاند-گیرنده را انجام داده ولی باعث هیچ‌گونه پاسخ و واکنش از سوی سلول نمی‌شود.

آنتاگونیست

این ژن ضد میکروبی یک کموکاین از زیرخانواده CXC و لیگاند گیرنده CXCR3 را کد می‌کند. اتصال این پروتئین به CXCR3 منجر به اثرات پلیوتروپیک می‌شود.

CXCL10

بیوفیلم‌ها (Biofilm) مجموعه‌ای از یک یا چند نوع میکروارگانیسم هستند که می‌توانند در سطوح مختلف رشد کنند. میکروارگانیسم‌هایی که بیوفیلم‌ها را تشکیل می‌دهند می‌توانند از خانواده‌ی قارچ‌ها، باکتری‌ها یا آغازیان باشند.

بیوفیلم

ساپونین (به انگلیسی: saponin) یک ماده گلیکوزیدی است که از گیاهان مختلف به‌دست آمده و در اثر حرکت دادن آن با آب کف تولید می‌کند

ساپونین

ارگوستان Ergostane یک تری ترپن چهارحلقه‌ای است که با نام ۲۴S-methylcholestane نیز شناخته می‌شود. این ترکیب به خودی خود هیچ کاربرد شناخته شده‌ای ندارد. با این حال آنالوگ‌های مختلف عامل‌دار توسط گیاهان و حیوانات تولید می‌شود.

ارگوستان ( Ergostane)

Withaferin A یک لاکتون استروئیدی است، به طور سنتی در طب آیورودا استفاده می شود. این محصول طبیعی دارای طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های دارویی از جمله محافظت از قلب، ضد التهاب، تعدیل کننده ایمنی، ضد رگ زایی سلول‌های سرطانی، ضد متاستاز و خواص ضد سرطانی است.

ویتافرین A یا Withaferin A

فیتواسترول‌ها گروهی از ترکیبات هستند که ساختمانی مشابه کلسترول و استروئیدها دارند و در گیاهان یافت می‌شوند.

فیتواسترول‌

ویروس آنفلوانزای A زیرگروه H1N1 (انگلیسی: Influenza A virus subtype H1N1) یکی از زیرگروه‌های ویروس آنفلوانزای A است که شایعترین دلیل ابتلای انسان به آنفلوانزا در سال ۲۰۰۹ و دلیل احتمالی دنیاگیری ۱۹۱۸ آنفلوانزا موسوم به آنفلوانزای اسپانیایی بود.

ویروس H1N1

پروتوپاناکسادیول (PPD) یک ترکیب آلی است که گروهی از جین سنوزیدها را مشخص می کند.

پروتوپاناکسادیول

پروتوپاناکستریول (PPT) یک ترکیب آلی است که گروهی از جین سنوزیدها را مشخص می کند

پروتوپاناکستریول

ویروس H9N2 با تروپیسم مجرای تخمک باعث تغییرات پاتولوژیک مزمن در اینفاندیبولوم و کاهش طولانی مدت در تولید تخمک می‌شود.

ویروس H9N2

ویروس PR8 یک ویروس آنفولانزای H1N1 سازگار با موش است که به عنوان عامل عفونت شدید در موش شناخته شده است.

ویروس PR8

ایمونوگلوبین A  یا IgA ایمونوگلوبولین غالب در ترشحات موکوسی که شامل ترشحات ریوی و بینی، بزاق، مایعات روده ای، اشک و ترشحات مجرای تناسلی و ادراری است؛ می باشد.

ایمونوگلوبین A

سلول‌های T helper نوع ۱ (Th1) سلسله‌ای از سلول‌های T موثر CD4+ هستند که پاسخ‌های ایمنی با واسطه سلول را ارتقا می‌دهند و برای دفاع میزبان در برابر پاتوژن‌های ویروسی و باکتریایی داخل سلولی مورد نیاز هستند.

سلول‌های Th1

سلول‌های Th2 واسطه فعال شدن و حفظ پاسخ ایمنی هومورال یا با واسطه آنتی بادی در برابر انگل‌های خارج سلولی، باکتری‌ها، آلرژن‌ها و سموم هستند.

سلول‌های Th2

آنتی بادی یا پادتن، پروتئین دفاعی تخصصی است که توسط سیستم ایمنی مهره‌‌دارن ساخته می‌شود. این ساختار‌های کوچک در واقع از ۴ واحد مختلف پروتئینی ساخته شده‌اند.

آنتی بادی

ماتریکس متالوپروتئیناز (MMP-9)، یکی از MMP ها است که به‌طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است. MMP-9 فرآیندهای بازسازی پاتولوژیک را که شامل التهاب و فیبروز در بیماری‌های قلبی عروقی است را تنظیم می‌کند. MMP-9 مستقیماً پروتئین‌های ماتریکس خارج سلولی (ECM) را تجزیه می‌کند و سیتوکین‌ها و کموکاین‌ها را برای تنظیم بازسازی بافت فعال می‌کند.

ماتریکس متالوپروتئیناز (MMP-9)

 

CD3 یک مجتمع پروتئینی و گیرنده مشترک سلول T است که در فعال کردن سلول های T سیتوتوکسیک و سلول های T کمک کننده نقش دارد.

CD3+

هلا ( HeLa) رده ای از سلول‌های جاودانه شده است که در پژوهش‌های علمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سلول‌های HeLa

سندرم آزادسازی سیتوکین (CRS) – که گاهی اوقات طوفان سیتوکین یا سمیت مرتبط با سیتوکین نامیده می‌شود – وضعیتی است که زمانی ایجاد می‌شود که سیستم ایمنی بدن شما به شدت به عفونت پاسخ می‌دهد.

طوفان سیتوکین

ریبونوکلئاز (معمولاً مخفف RNase) نوعی نوکلئاز است که باعث تخریب RNA به اجزای کوچکتر می‌شود. ریبونوکلئاز‌ها را ‌می‌توان به دو گروه «اندوریبونوکلئاز‌ها» (Endoribonucleases) و «اگزوریبونوکلئاز‌ها» (Exoribonucleases) تقسیم کرد و این گروه از آنزیم‌ها خود شامل چندین زیر گروه برای آنزیم‌‌های فسفورولیتیک و آنزیم‌‌های هیدرولیز هستند.

ریبونوکلئاز

ادجوانت یک ماده کمکی است که پاسخ سیستم ایمنی بدن به وجود آنتی ژن را افزایش می دهد. معمولاً برای بهبود اثر بخشی واکسن ها، مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی، آن ها در کنار آنتی ژن تزریق می شوند تا به سیستم ایمنی بدن کمک کند آنتی بادی هایی تولید کند که با آنتی ژن مقابله می کنند.

ادجوانت

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top” title=”منابع” use_custom_heading=”” style=”default” color=”default” size=”md” open=”false” custom_font_container=”tag:h2|text_align:left” custom_use_theme_fonts=”” custom_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” custom_css_animation=”” custom_el_id=”” custom_el_class=””][vc_column][vc_toggle title=”منابع”]WHO . WHO Technical Report Series 954 Evaluation of Certain Veterinary Drug Residues in Food Seventieth Report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives Food and Agriculture Organization of the United Nations World Health Organization.WHO; Geneva, Switzerland: 2009. [Google Scholar]

Martino D., Prescott S. Epigenetics and prenatal influences on asthma and allergic airways disease. Chest. ۲۰۱۱;۱۳۹:۶۴۰–۶۴۷. doi: ۱۰.۱۳۷۸/chest.10-1800. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Brugha R., Grigg J. Urban air pollution and respiratory infections. Paediatr. Respir. Rev. ۲۰۱۴;۱۵:۱۹۴–۱۹۹. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.prrv.2014.03.001. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Cazzola M., Page C.P., Calzetta L., Matera M.G. Emerging anti-inflammatory strategies for COPD. Eur. Respir. J. ۲۰۱۲;۴۰:۷۲۴–۷۴۱. doi: ۱۰.۱۱۸۳/۰۹۰۳۱۹۳۶.۰۰۲۱۳۷۱۱. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Hyun S.H., Kim S.W., Seo H.W., Youn S.H., Kyung J.S., Lee Y.Y., In G., Park C.K., Han C.K. Physiological and pharmacological features of the non-saponin components in Korean Red Ginseng. J. Ginseng Res. ۲۰۲۰;۴۴:۵۲۷–۵۳۷. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2020.01.005. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ishihara Y., Takemoto T., Ishida A., Yamazaki T. Protective actions of 17 β -Estradiol and progesterone on oxidative neuronal injury induced by organometallic compounds. Oxid. Med. Cell. Longev. ۲۰۱۵;۲۰۱۵:۱–۱۶. doi: ۱۰.۱۱۵۵/۲۰۱۵/۳۴۳۷۰۶. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Xue C.C., Shergis J.L., Zhang A.L., Worsnop C., Fong H., Story D., Da Costa C., Thien F.C.K. Panax ginsengC.A Meyer root extract for moderate Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD): Study protocol for a randomised controlled trial. Trials. ۲۰۱۱;۱۲:۱–۶. doi: ۱۰.۱۱۸۶/۱۷۴۵-۶۲۱۵-۱۲-۱۶۴. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Bilia A.R. Science meets regulation. J. Ethnopharmacol. ۲۰۱۴;۱۵۸:۴۸۷–۴۹۴. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jep.2014.06.036. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Blumenthal M. The ABC Clinical Guide to Herbs.American Botanical Council; Austin, TX, USA: 2003. [Google Scholar]

Jia L., Zhao Y., Liang X.-J. Current Evaluation of the Millennium Phytomedicine- Ginseng (II): Collected Chemical Entities, Modern Pharmacology, and Clinical Applications Emanated from Traditional Chinese Medicine. Curr. Med. Chem. ۲۰۰۹;۱۶:۲۹۲۴–۲۹۴۲. doi: ۱۰.۲۱۷۴/۰۹۲۹۸۶۷۰۹۷۸۸۸۰۳۲۰۴. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Attele A.S., Wu J.A., Yuan C.S. Ginseng pharmacology: Multiple constituents and multiple actions. Biochem. Pharmacol. ۱۹۹۹;۵۸:۱۶۸۵–۱۶۹۳. doi: ۱۰.۱۰۱۶/S0006-2952(99)00212-9. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

An X., Zhang A.L., Yang A.W., Lin L., Wu D., Guo X., Shergis J.L., Thien F.C.K., Worsnop C.J., Xue C.C. Oral ginseng formulae for stable chronic obstructive pulmonary disease: A systematic review. Respir. Med. ۲۰۱۱;۱۰۵:۱۶۵–۱۷۶. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.rmed.2010.11.007. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Gross D., Krieger D., Efrat R., Dayan M. Ginseng extract G115®for the treatment of chronic respiratory diseases. Scweiz. Z. Ganzheits. Med. ۱۹۹۵;۱:۲۹–۳۳. [Google Scholar]

Scaglione F., Weiser K., Alessandria M. Effects of the standardised ginseng extract G115®in patients with chronic bronchitis: A nonblinded, randomised, comparative pilot study. Clin. Drug Investig. ۲۰۰۱;۲۱:۴۱–۴۵. doi: ۱۰.۲۱۶۵/۰۰۰۴۴۰۱۱-۲۰۰۱۲۱۰۱۰-۰۰۰۰۶. [CrossRef] [Google Scholar]

Coon J.T., Ernst E. Panax ginseng. Drug Saf. ۲۰۰۲;۲۵:۳۲۳–۳۴۴. doi: ۱۰.۲۱۶۵/۰۰۰۰۲۰۱۸-۲۰۰۲۲۵۰۵۰-۰۰۰۰۳. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Shibata S., Tanaka O., Ishii T., Fujita M., Itokawa H. Studies on the Constituents of Japanese and Chinese Crude Drugs. XI.∗ Panaxadiol, A Sapogenin of Ginseng Roots. (2) Chem. Pharm. Bull. ۱۹۶۳;۱۱:۷۵۹–۷۶۱. doi: ۱۰.۱۲۴۸/cpb.11.759. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Leung K.W., Wong A.S. Pharmacology of ginsenosides: A literature review. Chin. Med. ۲۰۱۰;۵:۱–۷. doi: ۱۰.۱۱۸۶/۱۷۴۹-۸۵۴۶-۵-۲۰. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Sung W.S., Lee D.G. In VitroCandidacidal Action of Korean Red Ginseng Saponins against Candida albicansBiol. Pharm. Bull. ۲۰۰۸;۳۱:۱۳۹–۱۴۲. doi: ۱۰.۱۲۴۸/bpb.31.139. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Mallavadhani U.V., Mahapatra A., Raja S.S., Manjula C. Antifeedant activity of some pentacyclic triterpene acids and their fatty acid ester analogues. J. Agric. Food Chem. ۲۰۰۳;۵۱:۱۹۵۲–۱۹۵۵. doi: ۱۰.۱۰۲۱/jf020691d. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Katerere D.R., Gray A.I., Nash R.J., Waigh R.D. Antimicrobial activity of pentacyclic triterpenes isolated from African Combretaceae. Phytochemistry. ۲۰۰۳;۶۳:۸۱–۸۸. doi: ۱۰.۱۰۱۶/S0031-9422(02)00726-4. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ginseng: Nature’s Anti-Inflammatory?—ScienceDaily. [(accessed on 1 December 2020)]; Available online: https://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090513215410.htm

Lee D.C.W., Yang C.L.H., Chik S.C.C., Li J.C.B., Rong J.H., Chan G.C.F., Lau A.S.Y. Bioactivity-guided identification and cell signaling technology to delineate the immunomodulatory effects of Panax ginsengon human promonocytic U937 cells. J. Transl. Med. ۲۰۰۹;۷:۳۴. doi: ۱۰.۱۱۸۶/۱۴۷۹-۵۸۷۶-۷-۳۴. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee J.S., Lee Y.N., Lee Y.-T., Hwang H.S., Kim K.-H.H., Ko E.-J.J., Kim M.-C.C., Kang S.-M.M. Ginseng Protects Against Respiratory Syncytial Virus by Modulating Multiple Immune Cells and Inhibiting Viral Replication. Nutrients. ۲۰۱۵;۷:۱۰۲۱–۱۰۳۶. doi: ۱۰.۳۳۹۰/nu7021021. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Silvestrini P., Beccaria C., Pereyra E.A.L., Renna M.S., Ortega H.H., Calvinho L.F., Dallard B.E., Baravalle C. Intramammary inoculation of Panax ginsengplays an immunoprotective role in Staphylococcus aureus infection in a murine model. Res. Vet. Sci. ۲۰۱۷;۱۱۵:۲۱۱–۲۲۰. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.rvsc.2017.05.010. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Zhuo X., Sun H., Wang S., Guo X., Ding H., Yang Y., Shan Y., Du A. Ginseng stem-and-leaf saponin (GSLS)-Enhanced protective immune responses induced by Toxoplasma gondiiheat shocked protein 70 (HSP70) against toxoplasmosis in mice. J. Parasitol. ۲۰۱۷;۱۰۳:۱۱۱–۱۱۷. doi: ۱۰.۱۶۴۵/۱۶-۵۴. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Iqbal H., Rhee D. kwon Ginseng alleviates microbial infections of the respiratory tract: A review. J. Ginseng Res. ۲۰۲۰;۴۴:۱۹۴–۲۰۴. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2019.12.001. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lü J.M., Jiang J., Jamaluddin M.S., Liang Z., Yao Q., Chen C. Ginsenoside Rb1 blocks ritonavir-induced oxidative stress and eNOS downregulation through activation of estrogen receptor-beta and upregulation of SOD in human endothelial cells. Int. J. Mol. Sci. ۲۰۱۹;۲۰:۲۹۴. doi: ۱۰.۳۳۹۰/ijms20020294. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Shin K.C., Oh D.K. Classification of glycosidases that hydrolyze the specific positions and types of sugar moieties in ginsenosides. Crit. Rev. Biotechnol. ۲۰۱۶;۳۶:۱۰۳۶–۱۰۴۹. doi: ۱۰.۳۱۰۹/۰۷۳۸۸۵۵۱.۲۰۱۵.۱۰۸۳۹۴۲. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Chang-Xiao L., Pei-Gen X. Recent advances on ginseng research in China. J. Ethnopharmacol. ۱۹۹۲;۳۶:۲۷–۳۸. doi: ۱۰.۱۰۱۶/۰۳۷۸-۸۷۴۱(۹۲)۹۰۰۵۷-X. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Yang M.S., Wu M.Y. Nutraceuticals.Elsevier; Amsterdam, The Netherlands: 2016. Chinese Ginseng; pp. 693–۷۰۵. [Google Scholar]

Lee C.H., Kim J.H. A review on the medicinal potentials of ginseng and ginsenosides on cardiovascular diseases. J. Ginseng Res. ۲۰۱۴;۳۸:۱۶۱–۱۶۶. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2014.03.001. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

CHENG Y., SHEN L., ZHANG J. Anti-amnestic and anti-aging effects of ginsenoside Rg1 and Rb1 and its mechanism of action. Acta Pharmacol. Sin. ۲۰۰۵;۲۶:۱۴۳–۱۴۹. doi: ۱۰.۱۱۱۱/j.1745-7254.2005.00034.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Zhou W., Chai H., Lin P.H., Lumsden A.B., Yao Q., Chen C. Molecular mechanisms and clinical applications of ginseng root for cardiovascular disease. Med. Sci. Monit. ۲۰۰۴;۱۰:RA187–RA192. [PubMed] [Google Scholar]

Lim K.H., Lim D.J., Kim J.H. Ginsenoside-Re ameliorates ischemia and reperfusion injury in the heart: A hemodynamics approach. J. Ginseng Res. ۲۰۱۳;۳۷:۲۸۳–۲۹۲. doi: ۱۰.۵۱۴۲/jgr.2013.37.283. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Buettner C., Yeh G.Y., Phillips R.S., Mittleman M.A., Kaptchuk T.J. Systematic review of the of ginseng on cardiovascular risk factors. Ann. Pharmacother. ۲۰۰۶;۴۰:۸۳–۹۵. doi: ۱۰.۱۳۴۵/aph.1G216. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Gillis C.N. Panax ginsengpharmacology: A nitric oxide link? Biochem. Pharmacol. ۱۹۹۷;۵۴:۱–۸. doi: ۱۰.۱۰۱۶/S0006-2952(97)00193-7. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Nguyen N.H., Nguyen C.T. Pharmacological effects of ginseng on infectious diseases. Inflammopharmacology. ۲۰۱۹;۲۷:۸۷۱–۸۸۳. doi: ۱۰.۱۰۰۷/s10787-019-00630-4. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Fonkwo P.N. Pricing infectious disease. EMBO Rep. ۲۰۰۸;۹:S13–S17. doi: ۱۰.۱۰۳۸/embor.2008.110. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Anderson B.D., Gray G.C. Encyclopedia of Microbiology.Nature Publishing Group; Berlin, Germany: 2019. Emerging and reemerging infectious diseases; pp. 112–۱۲۲. [Google Scholar]

Bakaletz L.O. Viral–bacterial co-infections in the respiratory tract. Curr. Opin. Microbiol. ۲۰۱۷;۳۵:۳۰–۳۵. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.mib.2016.11.003. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Warhurst G., Dunn G., Chadwick P., Blackwood B., McAuley D., Perkins G.D., McMullan R., Gates S., Bentley A., Young D., et al. Rapid detection of health-care-associated bloodstream infection in critical care using Multipathogen real-time polymerase chain reaction technology: A diagnostic accuracy study and systematic review. Health Technol. Assess. ۲۰۱۵;۱۹:۱–۱۴۱. doi: ۱۰.۳۳۱۰/hta19350. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Mandell L.A., Wunderink R.G., Anzueto A., Bartlett J.G., Campbell G.D., Dean N.C., Dowell S.F., File T.M., Musher D.M., Niederman M.S., et al. Infectious Diseases Society of America/American Thoracic Society Consensus Guidelines on the management of community-acquired pneumonia in adults. Clin. Infect. Dis. ۲۰۰۷;۴۴:S27–S72. doi: ۱۰.۱۰۸۶/۵۱۱۱۵۹. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Bloomfield M.G., Balm M.N.D., Blackmore T.K. Molecular testing for viral and bacterial enteric pathogens: Gold standard for viruses, but don’t let culture go just yet? Pathology. ۲۰۱۵;۴۷:۲۲۷–۲۳۳. doi: ۱۰.۱۰۹۷/PAT.0000000000000233. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ruuskanen O., Lahti E., Jennings L.C., Murdoch D.R. Viral pneumonia. Lancet. ۲۰۱۱;۳۷۷:۱۲۶۴–۱۲۷۵. doi: ۱۰.۱۰۱۶/S0140-6736(10)61459-6. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Yu C., Wang C.Z., Zhou C.J., Wang B., Han L., Zhang C.F., Wu X.H., Yuan C.S. Adulteration and cultivation region identification of American ginseng using HPLC coupled with multivariate analysis. J. Pharm. Biomed. Anal. ۲۰۱۴;۹۹:۸–۱۵. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jpba.2014.06.031. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Yang L., Yu Q.-T., Ge Y.-Z., Zhang W.-S., Fan Y., Ma C.-W., Liu Q., Qi L.-W. Distinct urine metabolome after Asian ginseng and American ginseng intervention based on GC-MS metabolomics approach. Sci. Rep. ۲۰۱۶;۶:۳۹۰۴۵. doi: ۱۰.۱۰۳۸/srep39045. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee O.R., Nguyen N.Q., Lee K.H., Kim Y.C., Seo J. Cytohistological study of the leaf structures of Panax ginsengMeyer and Panax quinquefolius L. J. Ginseng Res. ۲۰۱۷;۴۱:۴۶۳–۴۶۸. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2016.08.001. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Pan Y., Wang X., Sun G., Li F., Gong X. Application of RAD sequencing for evaluating the genetic diversity of domesticated Panax notoginseng(Araliaceae) PLoS ONE. ۲۰۱۶;۱۱ doi: ۱۰.۱۳۷۱/journal.pone.0166419. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Borchers A.T., Keen C.L., Stern J.S., Gershwin M.E. Inflammation and Native American medicine: The role of botanicals. Am. J. Clin. Nutr. ۲۰۰۰;۷۲:۳۳۹–۳۴۷. doi: ۱۰.۱۰۹۳/ajcn/72.2.339. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Choi S.-H., Lee R., Nam S.M., Kim D.-G., Cho I.-H., Kim H.-C., Cho Y., Rhim H., Nah S.-Y. Ginseng gintonin, aging societies, and geriatric brain diseases. Integr. Med. Res. ۲۰۲۱;۱۰:۱۰۰۴۵۰. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.imr.2020.100450. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Mirjalili M.H., Moyano E., Bonfill M., Cusido R.M., Palazón J. Steroidal lactones from Withania somnifera, an ancient plant for novel medicine. Molecules. ۲۰۰۹;۱۴:۲۳۷۳–۲۳۹۳. doi: ۱۰.۳۳۹۰/molecules14072373. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Straughn A.R., Kakar S.S. Withaferin A: A potential therapeutic agent against COVID-19 infection. J. Ovarian Res. ۲۰۲۰;۱۳:۱–۵. doi: ۱۰.۱۱۸۶/s13048-020-00684-x. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Gaurav N. A Review: Pharmacological and Medicinal Activity of Active Compounds of Withania somniferaJ. Eng. Technol. ۲۰۱۳;۳:۲۲۳۱. [Google Scholar]

Tiwari R., Chakraborty S., Saminathan M., Dhama K., Singh S.V. Ashwagandha (Withania somnifera): Role in safeguarding health, immunomodulatory effects, combating infections and therapeutic applications: A Review. J. Biol. Sci. ۲۰۱۴;۱۴:۷۷–۹۴. doi: ۱۰.۳۹۲۳/jbs.2014.77.94. [CrossRef] [Google Scholar]

Shergis J.L., Di Y.M., Zhang A.L., Vlahos R., Helliwell R., Ye J.M., Xue C.C. Therapeutic potential of Panax ginsengand ginsenosides in the treatment of chronic obstructive pulmonary disease. Complement. Med. ۲۰۱۴;۲۲:۹۴۴–۹۵۳. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.ctim.2014.08.006. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Park J.D., Rhee D.K., Lee Y.H. Biological activities and chemistry of saponins from Panax ginsengC. A. Meyer. Phytochem. Rev. ۲۰۰۵;۴:۱۵۹–۱۷۵. doi: ۱۰.۱۰۰۷/s11101-005-2835-8. [CrossRef] [Google Scholar]

Scaglione F., Ferrara F., Dugnani S., Falchi M., Santoro G., Fraschini F. Immunomodulatory effects of two extracts of Panax ginsengC.A. Meyer. Drugs Exp. Clin. Res. ۱۹۹۰;۱۶:۵۳۷–۵۴۲. [PubMed] [Google Scholar]

Cui L., Wu S.Q., Zhao C.A., Yin C.R. Microbial conversion of major ginsenosides in ginseng total saponins by Platycodon grandiflorumendophytes. J. Ginseng Res. ۲۰۱۶;۴۰:۳۶۶–۳۷۴. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2015.11.004. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Choi K.T. Botanical Characteristics, Pharmacological Effects and Medicinal Components of Korean Panax ginseng C A Meyer.Volume 29. John Wiley & Sons, Ltd.; Hoboken, NJ, USA: 2008. pp. 1109–۱۱۱۸. [PubMed] [Google Scholar]

Helms S. Cancer prevention and therapeutics: Panax ginsengAltern. Med. Rev. ۲۰۰۴;۹:۲۵۹–۲۷۴. [PubMed] [Google Scholar]

Kim W.Y., Kim J.M., Han S.B., Lee S.K., Kim N.D., Park M.K., Kim C.K., Park J.H. Steaming of ginseng at high temperature enhances biological activity. J. Nat. Prod. ۲۰۰۰;۶۳:۱۷۰۲–۱۷۰۴. doi: ۱۰.۱۰۲۱/np990152b. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Song X., Hu S. Adjuvant activities of saponins from traditional Chinese medicinal herbs. Vaccine. ۲۰۰۹;۲۷:۴۸۸۳–۴۸۹۰. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.vaccine.2009.06.033. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Quan F.S., Compans R.W., Cho Y.K., Kang S.M. Ginseng and Salviae herbs play a role as immune activators and modulate immune responses during influenza virus infection. Vaccine. ۲۰۰۷;۲۵:۲۷۲–۲۸۲. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.vaccine.2006.07.041. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee J.I., Park K.S., Cho I.H. Panax ginseng: A candidate herbal medicine for autoimmune disease. J. Ginseng Res. ۲۰۱۹;۴۳:۳۴۲–۳۴۸. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2018.10.002. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Kim C.J., Ryu H.Y., Lee S., Lee H.J., Chun Y.S., Kim J.K., Yu C.Y., Ghimire B.K., Lee J.G. Neuroprotective effect and antioxidant potency of fermented cultured wild ginseng root extracts of Panax ginsengC.A. meyer in mice. Molecules. ۲۰۲۱;۲۶:۳۰۰۱. doi: ۱۰.۳۳۹۰/molecules26103001. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Saw C.L.L., Yang A.Y., Cheng D.C., Boyanapalli S.S.S., Su Z.Y., Khor T.O., Gao S., Wang J., Jiang Z.H., Kong A.N.T. Pharmacodynamics of ginsenosides: Antioxidant activities, activation of Nrf2, and potential synergistic effects of combinations. Chem. Res. Toxicol. ۲۰۱۲;۲۵:۱۵۷۴–۱۵۸۰. doi: ۱۰.۱۰۲۱/tx2005025. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lu J.-M., Yao Q., Chen C. Ginseng Compounds: An Update on Their Molecular Mechanisms and Medical Applications. Curr. Vasc. Pharmacol. ۲۰۰۹;۷:۲۹۳–۳۰۲. doi: ۱۰.۲۱۷۴/۱۵۷۰۱۶۱۰۹۷۸۸۳۴۰۷۶۷. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Martin A., Lemon S.M. Hepatitis A virus: From discovery to vaccines. Hepatology. ۲۰۰۶;۴۳:S164–S172. doi: ۱۰.۱۰۰۲/hep.21052. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Baek S.H., Lee J.G., Park S.Y., Bae O.N., Kim D.H., Park J.H. Pectic polysaccharides from Panax ginsengas the antirotavirus principals in ginseng. Biomacromolecules. ۲۰۱۰;۱۱:۲۰۴۴–۲۰۵۲. doi: ۱۰.۱۰۲۱/bm100397p. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Song X., Chen J., Sakwiwatkul K., Li R., Hu S. Enhancement of immune responses to influenza vaccine (H3N2) by ginsenoside Re. Int. Immunopharmacol. ۲۰۱۰;۱۰:۳۵۱–۳۵۶. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.intimp.2009.12.009. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Munoz F.M. Respiratory syncytial virus in infants. Curr. Opin. Infect. Dis. ۲۰۱۵;۲۸:۲۲۱–۲۲۴. doi: ۱۰.۱۰۹۷/QCO.0000000000000161. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Porter K. Determinants of survival following HIV-1 seroconversion after the introduction of HAART. Lancet. ۲۰۰۳;۳۶۲:۱۲۶۷–۱۲۷۴. doi: ۱۰.۱۰۱۶/S0140-6736(03)14570-9. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Munos M.K., Fischer Walker C.L., Black R.E. The effect of rotavirus vaccine on diarrhoea mortality. Int. J. Epidemiol. ۲۰۱۰;۳۹:i56–i62. doi: ۱۰.۱۰۹۳/ije/dyq022. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Nichol K.L., Lind A., Margolis K.L., Murdoch M., McFadden R., Hauge M., Magnan S., Drake M. The Effectiveness of Vaccination against Influenza in Healthy, Working Adults. N. Engl. J. Med. ۱۹۹۵;۳۳۳:۸۸۹–۸۹۳. doi: ۱۰.۱۰۵۶/NEJM199510053331401. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Neumann G., Chen H., Gao G.F., Shu Y., Kawaoka Y. H5N1 influenza viruses: Outbreaks and biological properties. Cell Res. ۲۰۱۰;۲۰:۵۱–۶۱. doi: ۱۰.۱۰۳۸/cr.2009.124. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Neumann G., Noda T., Kawaoka Y. Emergence and pandemic potential of swine-origin H1N1 influenza virus. Nature. ۲۰۰۹;۴۵۹:۹۳۱–۹۳۹. doi: ۱۰.۱۰۳۸/nature08157. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Claas E.C.J., Osterhaus A.D.M.E., Van Beek R., De Jong J.C., Rimmelzwaan G.F., Senne D.A., Krauss S., Shortridge K.F., Webster R.G. Human influenza A H5N1 virus related to a highly pathogenic avian influenza virus. Lancet. ۱۹۹۸;۳۵۱:۴۷۲–۴۷۷. doi: ۱۰.۱۰۱۶/S0140-6736(97)11212-0. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Dong W., Farooqui A., Leon A.J., Kelvin D.J. Inhibition of influenza A virus infection by ginsenosides. PLoS ONE. ۲۰۱۷;۱۲:e0171936. doi: ۱۰.۱۳۷۱/journal.pone.0171936. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Wang Y., Jung Y.-J.J., Kim K.-H.H., Kwon Y., Kim Y.-J.J., Zhang Z., Kang H.-S.S., Wang B.-Z.Z., Quan F.-S.S., Kang S.-M.M. Antiviral Activity of Fermented Ginseng Extracts against a Broad Range of Influenza Viruses. Viruses. ۲۰۱۸;۱۰:۴۷۱. doi: ۱۰.۳۳۹۰/v10090471. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Allan G.M., Arroll B. Prevention and treatment of the common cold: Making sense of the evidence. Can. Med. Assoc. J. ۲۰۱۴;۱۸۶:۱۹۰–۱۹۹. doi: ۱۰.۱۵۰۳/cmaj.121442. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Scaglione F., Cattaneo G., Alessandria M., Cogo R. Efficacy and safety of the standardized ginseng extract G 115 for potentiating vaccination against common cold and/or influenza syndrome. Drugs Exp. Clin. Res. ۱۹۹۶;۲۲:۶۵–۷۲. [PubMed] [Google Scholar]

Shahrajabian M.H., Sun W., Cheng Q. Traditional Herbal Medicine for the Prevention and Treatment of Cold and Flu in the Autumn of 2020, Overlapped With COVID-19. Nat. Prod. Commun. ۲۰۲۰;۱۵:۱۹۳۴۵۷۸X2095143. doi: ۱۰.۱۱۷۷/۱۹۳۴۵۷۸X20951431. [CrossRef] [Google Scholar]

Yuan L., Wang Y., Li Z., Ma X., Cui X., Chi X., Xu W., Hu S. Sunflower seed oil containing ginseng stem–leaf saponins (E515-D) is a safe adjuvant for Newcastle disease vaccine. Poult. Sci. ۲۰۲۰;۹۹:۴۷۹۵–۴۸۰۳. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.psj.2020.06.063. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ma X., Chi X., Yuan L., Wang Y., Li Z., Xu W., Rajput Z.I., Hu S. Immunomodulatory effect of ginseng stem-leaf saponins and selenium on Harderian gland in immunization of chickens to Newcastle disease vaccine. Vet. Immunol. Immunopathol. ۲۰۲۰;۲۲۵:۱۱۰۰۶۱. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.vetimm.2020.110061. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Liu Y., Shen C., He Z., Wei C., Su N. Literature Analysis of the Efficacy of Arbidol in Virus Infectious Diseases. Biointerface Res. Appl. Chem. ۲۰۲۰;۱۱:۷۶۴۶–۷۶۵۸. doi: ۱۰.۳۳۲۶۳/BRIAC111.76467658. [CrossRef] [Google Scholar]

Sarkar I., Zardini Buzatto A., Garg R., Li L., Van Drunen Littel-Van Den Hurk S. Metabolomic and Immunological Profiling of Respiratory Syncytial Virus Infection after Intranasal Immunization with a Subunit Vaccine Candidate. J. Proteome Res. ۲۰۱۹;۱۸:۱۱۴۵–۱۱۶۱. doi: ۱۰.۱۰۲۱/acs.jproteome.8b00806. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Xing Y., Proesmans M. New therapies for acute RSV infections: Where are we? Eur. J. Pediatr. ۲۰۱۹;۱۷۸:۱۳۱–۱۳۸. doi: ۱۰.۱۰۰۷/s00431-018-03310-7. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Taleb S.A., Al Thani A.A., Al Ansari K., Yassine H.M. Human respiratory syncytial virus: Pathogenesis, immune responses, and current vaccine approaches. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis. ۲۰۱۸;۳۷:۱۸۱۷–۱۸۲۷. doi: ۱۰.۱۰۰۷/s10096-018-3289-4. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Biswas S., Friedland J.S., Remick D.G., Davies E.G., Sharland M. Elevated Plasma Interleukin 8 in Respiratory Syncytial Virus Bronchiolitis. Pediatr. Infect. Dis. J. ۱۹۹۵;۱۴:۹۱۹. doi: ۱۰.۱۰۹۷/۰۰۰۰۶۴۵۴-۱۹۹۵۱۰۰۰۰-۰۰۰۲۷. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee J.S., Hwang H.S., Ko E.J., Lee Y.N., Kwon Y.M., Kim M.C., Kang S.M. Immunomodulatory activity of red ginseng against influenza a virus infection. Nutrients. ۲۰۱۴;۶:۵۱۷–۵۲۹. doi: ۱۰.۳۳۹۰/nu6020517. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Blanco J.C.G., Richardson J.Y., Darnell M.E.R., Rowzee A., Pletneva L., Porter D.D., Prince G.A. Cytokine and chemokine gene expression after primary and secondary respiratory syncytial virus infection in cotton rats. J. Infect. Dis. ۲۰۰۲;۱۸۵:۱۷۸۰–۱۷۸۵. doi: ۱۰.۱۰۸۶/۳۴۰۸۲۳. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Zhang Y., Luxon B.A., Casola A., Garofalo R.P., Jamaluddin M., Brasier A.R. Expression of Respiratory Syncytial Virus-Induced Chemokine Gene Networks in Lower Airway Epithelial Cells Revealed by cDNA Microarrays. J. Virol. ۲۰۰۱;۷۵:۹۰۴۴–۹۰۵۸. doi: ۱۰.۱۱۲۸/JVI.75.19.9044-9058.2001. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Qu D.F., Yu H.J., Liu Z., Zhang D.F., Zhou Q.J., Zhang H.L., Du A.F. Ginsenoside Rg1 enhances immune response induced by recombinant Toxoplasma gondiiSAG1 antigen. Vet. Parasitol. ۲۰۱۱;۱۷۹:۲۸–۳۴. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.vetpar.2011.02.008. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Li L.C., Piao H.M., Zheng M.Y., Lin Z.H., Choi Y.H., Yan G.H. Ginsenoside Rh2 attenuates allergic airway inflammation by modulating nuclear factor-κB activation in a murine model of asthma. Mol. Med. Rep. ۲۰۱۵;۱۲:۶۹۴۶–۶۹۵۴. doi: ۱۰.۳۸۹۲/mmr.2015.4272. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Shin Y.M., Jung H.J., Choi W.Y., Lim C.J. Antioxidative, anti-inflammatory, and matrix metalloproteinase inhibitory activities of 20(S)-ginsenoside Rg3 in cultured mammalian cell lines. Mol. Biol. Rep. ۲۰۱۳;۴۰:۲۶۹–۲۷۹. doi: ۱۰.۱۰۰۷/s11033-012-2058-1. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Jung I.D., Kim H.Y., Park J.W., Lee C.M., Noh K.T., Kang H.K., Heo D.R., Lee S.J., Son K.H., Park H.J., et al. RG-II from Panax ginsengC.A. Meyer suppresses asthmatic reaction. BMB Rep. ۲۰۱۲;۴۵:۷۹–۸۴. doi: ۱۰.۵۴۸۳/BMBRep.2012.45.2.79. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

van der Heide S.L., Xi Y., Upham J.W. Natural Killer Cells and Host Defense Against Human Rhinoviruses Is Partially Dependent on Type I IFN Signaling. Front. Cell. Infect. Microbiol. ۲۰۲۰;۱۰doi: ۱۰.۳۳۸۹/fcimb.2020.510619. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Zhu J., Message S.D., Qiu Y., Mallia P., Kebadze T., Contoli M., Ward C.K., Barnathan E.S., Mascelli M.A., Kon O.M., et al. Airway inflammation and illness severity in response to experimental rhinovirus infection in asthma. Chest. ۲۰۱۴;۱۴۵:۱۲۱۹–۱۲۲۹. doi: ۱۰.۱۳۷۸/chest.13-1567. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Im K., Kim J., Min H. Ginseng, the natural effectual antiviral: Protective effects of Korean red ginseng against viral infection. J. Ginseng Res. ۲۰۱۶;۴۰:۳۰۹–۳۱۴. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2015.09.002. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Arden K.E., McErlean P., Nissen M.D., Sloots T.P., Mackay I.M. Frequent detection of human rhinoviruses, paramyxoviruses, coronaviruses, and bocavirus during acute respiratory tract infections. J. Med. Virol. ۲۰۰۶;۷۸:۱۲۳۲–۱۲۴۰. doi: ۱۰.۱۰۰۲/jmv.20689. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Kim K., An J.M., Jung J.H., Kang I.G., Choi Y.S., Kim S.T. Korean red ginseng attenuates rhinovirus-stimulated IL-8, IL-6 responses in human nasal epithelial cells. Int. J. Clin. Exp. Med. ۲۰۱۷;۱۰:۱۵۶۷–۱۵۷۴. [Google Scholar]

Wahab S., Ahmad I., Irfan S., Baig M.H., Farouk A.-E., Dong J.-J. Use of Natural Compounds as a Potential Therapeutic Agent Against COVID-19. Curr. Pharm. Des. ۲۰۲۱;۲۷:۱۱۴۴–۱۱۵۲. doi: ۱۰.۲۱۷۴/۱۳۸۱۶۱۲۸۲۶۶۶۶۲۱۰۱۰۱۱۵۴۱۱۸. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Wahab S., Ahmad M.F., Hussain A., Usmani S., Shoaib A., Ahmad W. Effectiveness of Azithromycin as add-on Therapy in COVID-19 Management. Mini-Rev. Med. Chem. ۲۰۲۱;۲۱doi: ۱۰.۲۱۷۴/۱۳۸۹۵۵۷۵۲۱۶۶۶۲۱۰۴۰۱۰۹۳۹۴۸. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Wahab S., Ahmad I., Usmani S., Ahmad M.P. Epidemiological Situation and Efficacy of Dexamethasone for the treatment planning of COVID-19: A perspective review. Curr. Drug Deliv. ۲۰۲۰;۱۷doi: ۱۰.۲۱۷۴/۱۵۶۷۲۰۱۸۱۷۶۶۶۲۰۱۰۰۶۱۴۴۰۰۸. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Rothan H.A., Byrareddy S.N. The epidemiology and pathogenesis of coronavirus disease (COVID-19) outbreak. J. Autoimmun. ۲۰۲۰;۱۰۹:۱۰۲۴۳۳. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jaut.2020.102433. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Fang B., Zhang W., Wu X., Huang T., Li H., Zheng Y., Che J., Sun S., Jiang C., Zhou S., et al. Shenhuang granule in the treatment of severe coronavirus disease 2019 (COVID-19): Study protocol for an open-label randomized controlled clinical trial. Trials. ۲۰۲۰;۲۱:۵۶۸. doi: ۱۰.۱۱۸۶/s13063-020-04498-6. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Jalali A., Dabaghian F., Akbrialiabad H., Foroughinia F., Zarshenas M.M. A pharmacology-based comprehensive review on medicinal plants and phytoactive constituents possibly effective in the management of COVID -19. Phyther. Res. ۲۰۲۰:۱۹۲۵–۱۹۳۸. doi: ۱۰.۱۰۰۲/ptr.6936. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Leung K.W., Leung F.P., Mak N.K., Tombran-Tink J., Huang Y., Wong R.N. Protopanaxadiol and protopanaxatriol bind to glucocorticoid and oestrogen receptors in endothelial cells. Br. J. Pharmcol. ۲۰۰۹;۱۵۶:۶۲۶–۶۳۷. doi: ۱۰.۱۱۱۱/j.1476-5381.2008.00066.x. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Mohanan P., Subramaniyam S., Mathiyalagan R., Yang D.C. Molecular signaling of ginsenosides Rb1, Rg1, and Rg3 and their mode of actions. J. Ginseng Res. ۲۰۱۸;۴۲:۱۲۳–۱۳۲. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2017.01.008. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Zhang B., Zhou W.-J., Gu C.-J., Wu K., Yang H.-L., Mei J., Yu J.-J., Hou X.-F., Sun J.-S., Xu F.-Y., et al. The ginsenoside PPD exerts anti-endometriosis effects by suppressing estrogen receptor-mediated inhibition of endometrial stromal cell autophagy and NK cell cytotoxicity. Cell Death Dis. ۲۰۱۸;۹:۵۷۴. doi: ۱۰.۱۰۳۸/s41419-018-0581-2. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Strehlow K., Rotter S., Wassmann S., Adam O., Grohé C., Laufs K., Böhm M., Nickenig G. Modulation of antioxidant enzyme expression and function by estrogen. Circ. Res. ۲۰۰۳;۹۳:۱۷۰–۱۷۷. doi: ۱۰.۱۱۶۱/۰۱.RES.0000082334.17947.11. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Pizzino G., Irrera N., Cucinotta M., Pallio G., Mannino F., Arcoraci V., Squadrito F., Altavilla D., Bitto A. Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. Oxid. Med. Cell. Longev. ۲۰۱۷;۲۰۱۷:۸۴۱۶۷۶۳. doi: ۱۰.۱۱۵۵/۲۰۱۷/۸۴۱۶۷۶۳. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Nita M., Grzybowski A. The Role of the Reactive Oxygen Species and Oxidative Stress in the Pathomechanism of the Age-Related Ocular Diseases and Other Pathologies of the Anterior and Posterior Eye Segments in Adults. Oxid. Med. Cell. Longev. ۲۰۱۶;۲۰۱۶:۳۱۶۴۷۳۴. doi: ۱۰.۱۱۵۵/۲۰۱۶/۳۱۶۴۷۳۴. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Szczuka D., Nowak A., Zakłos-Szyda M., Kochan E., Szymańska G., Motyl I., Blasiak J. American ginseng (Panax quinquefoliumL.) as a source of bioactive phytochemicals with pro-health properties. Nutrients. ۲۰۱۹;۱۱:۱۰۴۱. doi: ۱۰.۳۳۹۰/nu11051041. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

McElhaney J.E., Gravenstein S., Cole S.K., Davidson E., O’Neill D., Petitjean S., Rumble B., Shan J.J. A Placebo-Controlled Trial of a Proprietary Extract of North American Ginseng (CVT-E002) to Prevent Acute Respiratory Illness in Institutionalized Older Adults. J. Am. Geriatr. Soc. ۲۰۰۴;۵۲:۱۳–۱۹. doi: ۱۰.۱۱۱۱/j.1532-5415.2004.52004.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Predy G.N., Goel V., Lovlin R., Donner A., Stitt L., Basu T.K. Efficacy of an extract of North American ginseng containing poly-furanosyl-pyranosyl-saccharides for preventing upper respiratory tract infections: A randomized controlled trial. CMAJ. ۲۰۰۵;۱۷۳:۱۰۴۳–۱۰۴۸. doi: ۱۰.۱۵۰۳/cmaj.1041470. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

McElhaney J.E., Goel V., Toane B., Hooten J., Shan J.J. Efficacy of COLD-fX in the prevention of respiratory symptoms in community-dwelling adults: A randomized, double-blinded, placebo controlled trial. J. Altern. Complement. Med. ۲۰۰۶;۱۲:۱۵۳–۱۵۷. doi: ۱۰.۱۰۸۹/acm.2006.12.153. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Zhou P., Lu S., Luo Y., Wang S., Yang K., Zhai Y., Sun G., Sun X. Attenuation of TNF-α-induced inflammatory injury in endothelial cells by ginsenoside Rb1 via inhibiting NF-κB, JNK and p38 signaling pathways. Front. Pharmcol. ۲۰۱۷;۸:۴۶۴. doi: ۱۰.۳۳۸۹/fphar.2017.00464. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Kim J.H., Yi Y.S., Kim M.Y., Cho J.Y. Role of ginsenosides, the main active components of Panax ginseng, in inflammatory responses and diseases. J. Ginseng Res. ۲۰۱۷;۴۱:۴۳۵–۴۴۳. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2016.08.004. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Soares D.D., Coimbra C.C., Marubayashi U. Tryptophan-induced central fatigue in exercising rats is related to serotonin content in preoptic area. Neurosci. Lett. ۲۰۰۷;۴۱۵:۲۷۴–۲۷۸. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.neulet.2007.01.035. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Yang X., Lv Y., Tian L., Zhao Y. Composition and systemic immune activity of the polysaccharides from an herbal tea (lycopus lucidus turcz) J. Agric. Food Chem. ۲۰۱۰;۵۸:۶۰۷۵–۶۰۸۰. doi: ۱۰.۱۰۲۱/jf101061y. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee C.S., Lee J.H., Oh M., Choi K.M., Jeong M.R., Park J.D., Kwon D.Y., Ha K.C., Park E.O., Lee N., et al. Preventive effect of korean red ginseng for acute respiratory illness: A randomized and double-blind clinical trial. J. Korean Med. Sci. ۲۰۱۲;۲۷:۱۴۷۲–۱۴۷۸. doi: ۱۰.۳۳۴۶/jkms.2012.27.12.1472. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee W.S., Rhee D.K. Corona-Cov-2 (COVID-19) and ginseng: Comparison of possible use in COVID-19 and influenza. J. Ginseng Res. ۲۰۲۱ doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2020.12.005. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Balkrishna A., POKHREL S., Singh J., Varshney A. Withanone from Withania somniferaMay Inhibit Novel Coronavirus (COVID-19) Entry by Disrupting Interactions between Viral S-Protein Receptor Binding Domain and Host ACE2 Receptor. Res. Sq. ۲۰۲۰ doi: ۱۰.۲۱۲۰۳/rs.3.rs-17806/v1. [CrossRef] [Google Scholar]

Tripathi M.K., Singh P., Sharma S., Singh T.P., Ethayathulla A.S., Kaur P. Identification of bioactive molecule from Withania somnifera(Ashwagandha) as SARS-CoV-2 main protease inhibitor. J. Biomol. Struct. Dyn. ۲۰۲۰:۱–۱۴. doi: ۱۰.۱۰۸۰/۰۷۳۹۱۱۰۲.۲۰۲۰.۱۷۹۰۴۲۵. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lu C.C., Chen M.Y., Lee W.S., Chang Y.L. Potential therapeutic agents against COVID-19: What we know so far. J. Chin. Med. Assoc. ۲۰۲۰;۸۳:۵۳۴–۵۳۶. doi: ۱۰.۱۰۹۷/JCMA.0000000000000318. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Kumar V., Dhanjal J.K., Kaul S.C., Wadhwa R., Sundar D. Withanone and caffeic acid phenethyl ester are predicted to interact with main protease (Mpro) of SARS-CoV-2 and inhibit its activity. J. Biomol. Struct. Dyn. ۲۰۲۰:۱–۱۳. doi: ۱۰.۱۰۸۰/۰۷۳۹۱۱۰۲.۲۰۲۰.۱۷۷۲۱۰۸. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Tandon N., Yadav S.S. Safety and clinical effectiveness of Withania Somnifera(Linn.) Dunal root in human ailments. J. Ethnopharmacol. ۲۰۲۰;۲۵۵:۱۱۲۷۶۸. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jep.2020.112768. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Mandlik D.S., Namdeo A.G. Pharmacological evaluation of Ashwagandha highlighting its healthcare claims, safety, and toxicity aspects. J. Diet. Suppl. ۲۰۲۱;۱۸:۱۸۳–۲۲۶. doi: ۱۰.۱۰۸۰/۱۹۳۹۰۲۱۱.۲۰۲۰.۱۷۴۱۴۸۴. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ashwagandha the New HCQ? Modi Govt Begins Study to See If Herb Keeps Coronavirus Away. [(accessed on 28 June 2021)]; Available online: https://theprint.in/health/ashwagandha-the-new-hcq-modi-govt-begins-study-to-see-if-herb-keeps-coronavirus-away/421830/

Saggam A., Limgaokar K., Borse S., Chavan-Gautam P., Dixit S., Tillu G., Patwardhan B. Withania somnifera(L.) Dunal: Opportunity for Clinical Repurposing in COVID-19 Management. Front. Pharmcol. ۲۰۲۱;۱۲:۸۳۵. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

Fallah M.S., Bayati M., Najafi A., Behmard E., Davarpanah S.J. Molecular docking investigation of antiviral herbal compounds as potential inhibitors of sars-cov-2 spike receptor. Biointerface Res. Appl. Chem. ۲۰۲۱;۱۱:۱۲۹۱۶–۱۲۹۲۴. doi: ۱۰.۳۳۲۶۳/BRIAC115.1291612924. [CrossRef] [Google Scholar]

Chikhale R.V., Gurav S.S., Patil R.B., Sinha S.K., Prasad S.K., Shakya A., Shrivastava S.K., Gurav N.S., Prasad R.S. Sars-cov-2 host entry and replication inhibitors from Indian ginseng: An in-silico approach. J. Biomol. Struct. Dyn. ۲۰۲۰ doi: ۱۰.۱۰۸۰/۰۷۳۹۱۱۰۲.۲۰۲۰.۱۷۷۸۵۳۹. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Hetrick B., Yu D., Olanrewaju A.A., Chilin L.D., He S., Dabbagh D., Alluhaibi G., Ma Y.-C., Hofmann L.A., Hakami R.M., et al. A traditional medicine, respiratory detox shot (RDS), inhibits the infection of SARS-CoV, SARS-CoV-2, and the influenza A virus in vitro. Cell Biosci. ۲۰۲۱;۱۱:۱۰۰. doi: ۱۰.۱۱۸۶/s13578-021-00609-1. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Zhai L., Li Y., Wang W., Wang Y., Hu S. Effect of oral administration of ginseng stem-and-leaf saponins (GSLS) on the immune responses to Newcastle disease vaccine in chickens. Vaccine. ۲۰۱۱;۲۹:۵۰۰۷–۵۰۱۴. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.vaccine.2011.04.097. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Yin S.Y., Kim H.J.H.J., Kim H.J.H.J. A comparative study of the effects of whole red ginseng extract and polysaccharide and saponin fractions on influenza A (H1N1) virus infection. Biol. Pharm. Bull. ۲۰۱۳;۳۶:۱۰۰۲–۱۰۰۷. doi: ۱۰.۱۲۴۸/bpb.b13-00123. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Yoo D.G., Kim M.C., Park M.K., Song J.M., Quan F.S., Park K.M., Cho Y.K., Kang S.M. Protective effect of korean red ginseng extract on the infections by H1N1 and H3N2 influenza viruses in mice. J. Med. Food. ۲۰۱۲;۱۵:۸۵۵–۸۶۲. doi: ۱۰.۱۰۸۹/jmf.2012.0017. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Yoo D.-G.G., Kim M.-C.C., Park M.-K.K., Park K.-M.M., Quan F.-S.S., Song J.-M.M., Wee J.J., Wang B.-Z.Z., Cho Y.-K.K., Compans R.W., et al. Protective Effect of Ginseng Polysaccharides on Influenza Viral Infection. PLoS ONE. ۲۰۱۲;۷:e33678. doi: ۱۰.۱۳۷۱/journal.pone.0033678. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Kim E.H., Kim S.W., Park S.J., Kim S., Yu K.M., Kim S.G., Lee S.H., Seo Y.K., Cho N.H., Kang K., et al. Greater efficacy of black ginseng (CJ enerG) over red ginseng against lethal influenza a virus infection. Nutrients. ۲۰۱۹;۱۱:۱۸۷۹. doi: ۱۰.۳۳۹۰/nu11081879. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee J.S., Cho M.K., Hwang H.S., Ko E.-J., Lee Y.-N., Kwon Y.-M., Kim M.-C., Kim K.-H., Lee Y.-T., Jung Y.-J., et al. Ginseng diminishes lung disease in mice immunized with formalin-inactivated respiratory syncytial virus after challenge by modulating host immune responses. J. Interferon Cytokine Res. ۲۰۱۴;۳۴:۹۰۲–۹۱۴. doi: ۱۰.۱۰۸۹/jir.2013.0093. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee J.S., Ko E.J., Hwang H.S., Lee Y.N., Kwon Y.M., Kim M.C., Kang S.M. Antiviral activity of ginseng extract against respiratory syncytial virus infection. Int. J. Mol. Med. ۲۰۱۴;۳۴:۱۸۳–۱۹۰. doi: ۱۰.۳۸۹۲/ijmm.2014.1750. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Song J.H., Choi H.J., Song H.H., Hong E.H., Lee B.R., Oh S.R., Choi K., Yeo S.G., Lee Y.P., Cho S., et al. Antiviral activity of ginsenosides against coxsackievirus B3, enterovirus 71, and human rhinovirus 3. J. Ginseng Res. ۲۰۱۴;۳۸:۱۷۳–۱۷۹. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2014.04.003. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Cai Z., Zhang G., Tang B., Liu Y., Fu X., Zhang X. Promising Anti-influenza Properties of Active Constituent of Withania somniferaAyurvedic Herb in Targeting Neuraminidase of H1N1 Influenza: Computational Study. Cell Biochem. Biophys. ۲۰۱۵;۷۲:۷۲۷–۷۳۹. doi: ۱۰.۱۰۰۷/s12013-015-0524-9. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Blair J.M.A., Webber M.A., Baylay A.J., Ogbolu D.O., Piddock L.J. V Molecular mechanisms of antibiotic resistance. Nat. Rev. Microbiol. ۲۰۱۵;۱۳:۴۲–۵۱. doi: ۱۰.۱۰۳۸/nrmicro3380. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Pizarro-Cerdá J., Cossart P. Bacterial adhesion and entry into host cells. Cell. ۲۰۰۶;۱۲۴:۷۱۵–۷۲۷. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.cell.2006.02.012. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Kim Y.R., Yang C.S. Protective roles of ginseng against bacterial infection. Microb. Cell. ۲۰۱۸;۵:۴۷۲–۴۸۱. doi: ۱۰.۱۵۶۹۸/mic2018.11.654. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Kim G., Kim T.H., Kang M.J., Choi J.A., Pack D.Y., Lee I.R., Kim M.G., Han S.S., Kim B.Y., Oh S.M., et al. Inhibitory effect of withaferin A on Helicobacter pylori-induced IL-8 production and NF-κB activation in gastric epithelial cells. Mol. Med. Rep. ۲۰۱۶;۱۳:۹۶۷–۹۷۲. doi: ۱۰.۳۸۹۲/mmr.2015.4602. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Owais M., Sharad K.S., Shehbaz A., Saleemuddin M. Antibacterial efficacy of Withania somnifera(ashwagandha) an indigenous medicinal plant against experimental murine salmonellosis. Phytomedicine. ۲۰۰۵;۱۲:۲۲۹–۲۳۵. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.phymed.2003.07.012. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Arora S., Dhillon S., Rani G., Nagpal A. The in vitro antibacterial/synergistic activities of Withania somniferaextracts. Fitoterapia. ۲۰۰۴;۷۵:۳۸۵–۳۸۸. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.fitote.2004.01.002. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Sundaram S., Dwivedi P., Purwar S. In vitro Evaluation of Antibacterial Activities of Crude Extracts of Withania somnifera(Ashwagandha) to Bacterial Pathogens. Asian J. Biotechnol. ۲۰۱۱;۳:۱۹۴–۱۹۹. doi: ۱۰.۳۹۲۳/ajbkr.2011.194.199. [CrossRef] [Google Scholar]

Lee J.H., Eun K.P., Uhm C.S., Chung M.S., Kyung H.K. Inhibition of Helicobacter pylori adhesion to human gastric adenocarcinoma epithelial cells by acidic polysaccharides from Artemisia capillarisand Panax ginsengPlanta Med. ۲۰۰۴;۷۰:۶۱۵–۶۱۹. doi: ۱۰.۱۰۵۵/s-2004-827183. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Yang J.W., Choi S.Y., Park S.J., Paek N.S., Kim S.S. Anti-Helicobacter Pylori effect of fermented ginseng extracts with Lactobacillus plantarum MG 208. J. Korean Soc. Appl. Biol. Chem. ۲۰۱۲;۵۵:۵۳–۵۶. doi: ۱۰.۱۰۰۷/s13765-012-0009-0. [CrossRef] [Google Scholar]

Park S., Yeo M., Jin J.H., Lee K.M., Jung J.Y., Choue R., Sung W.C., Hahm K.B. Rescue of Helicobacter pylori—Induced cytotoxicity by red ginseng. Dig. Dis. Sci. ۲۰۰۵;۵۰:۱۲۱۸–۱۲۲۷. doi: ۱۰.۱۰۰۷/s10620-005-2763-x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Jee H.-S., Chang K.-H., Moon S.-H., Park S.-H., Paik H.-D. Anti-Helicobacter pylori, Cytotoxic, and Anti-inflammatory Activities of White Ginseng Extract. Food Sci. Biotechnol. ۲۰۰۸;۱۷:۱۱۰۶–۱۱۰۹. [Google Scholar]

Wu H., Lee B., Yang L., Wang H., Givskov M., Molin S., Høiby N., Song Z. Effects of ginseng on Pseudomonas aeruginosamotility and biofilm formation. FEMS Immunol. Med. Microbiol. ۲۰۱۱;۶۲:۴۹–۵۶. doi: ۱۰.۱۱۱۱/j.1574-695X.2011.00787.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Song Z., Moser C., Wu H., Faber V., Kharazmi A., Høiby N. Cytokine modulating effect of ginseng treatment in a mouse model of Pseudomonas aeruginosalung infection. J. Cyst. Fibros. ۲۰۰۳;۲:۱۱۲–۱۱۹. doi: ۱۰.۱۰۱۶/S1569-1993(03)00065-1. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lim D.S., Bae K.G., Jung I.S., Kim C.H., Yun Y.S., Song J.Y. Anti-septicaemic effect of polysaccharide from Panax ginsengby macrophage activation. J. Infect. ۲۰۰۲;۴۵:۳۲–۳۸. doi: ۱۰.۱۰۵۳/jinf.2002.1007. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ahn J.-Y., Choi I.-S., Shim J.-Y., Yun E.-K., Yun Y.-S., Jeong G., Song J.-Y. The immunomodulator ginsan induces resistance to experimental sepsis by inhibiting Toll-like receptor-mediated inflammatory signals. Eur. J. Immunol. ۲۰۰۶;۳۶:۳۷–۴۵. doi: ۱۰.۱۰۰۲/eji.200535138. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Sung W.S., Lee D.G. The combination effect of Korean red ginseng saponins with kanamycin and cefotaxime against methicillin-resistant Staphylococcus aureusBiol. Pharm. Bull. ۲۰۰۸;۳۱:۱۶۱۴–۱۶۱۷. doi: ۱۰.۱۲۴۸/bpb.31.1614. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Xue P., Yao Y., Yang X.S., Feng J., Ren G.X. Improved antimicrobial effect of ginseng extract by heat transformation. J. Ginseng Res. ۲۰۱۷;۴۱:۱۸۰–۱۸۷. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2016.03.002. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee J.H., Shim J.S., Lee J.S., Kim M.K., Chung M.S., Kim K.H. Pectin-like acidic polysaccharide from Panax ginsengwith selective antiadhesive activity against pathogenic bacteria. Carbohydr. Res. ۲۰۰۶;۳۴۱:۱۱۵۴–۱۱۶۳. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.carres.2006.03.032. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Choi Y.H., Kim S.E., Huh J., Han Y.H., Lee M.J. Antibacterial and antioxidative activity of roasted coffee and red ginseng mixture extracts. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. ۲۰۱۲;۴۱:۳۲۰–۳۲۶. doi: ۱۰.۳۷۴۶/jkfn.2012.41.3.320. [CrossRef] [Google Scholar]

Pseudomonas aeruginosaInfection | HAI | CDC. [(accessed on 29 January 2021)]; Available online: https://www.cdc.gov/hai/organisms/pseudomonas.html

Song Z., Kharazmi A., Wu H., Faber V., Moser C., Johansen H.K., Rygaard J., Høiby N. Effects of ginseng treatment on neutrophil chemiluminescence and immunoglobulin G subclasses in a rat model of chronic Pseudomonas aeruginosapneumonia. Clin. Diagn. Lab. Immunol. ۱۹۹۸;۵:۸۸۲–۸۸۷. doi: ۱۰.۱۱۲۸/CDLI.5.6.882-887.1998. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Alipour M., Omri A., Suntres Z.E. Ginseng aqueous extract attenuates the production of virulence factors, stimulates twitching and adhesion, and eradicates biofilms of Pseudomonas aeruginosaCan. J. Physiol. Pharmcol. ۲۰۱۱;۸۹:۴۱۹–۴۲۷. doi: ۱۰.۱۱۳۹/y11-057. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Song Z., Kong K.F., Wu H., Maricic N., Ramalingam B., Priestap H., Schneper L., Quirke J.M.E., Høiby N., Mathee K. Panax ginsenghas anti-infective activity against opportunistic pathogen Pseudomonas aeruginosa by inhibiting quorum sensing, a bacterial communication process critical for establishing infection. Phytomedicine. ۲۰۱۰;۱۷:۱۰۴۰–۱۰۴۶. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.phymed.2010.03.015. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Horsley A. Book review: Hodson and Geddes’ Cystic Fibrosis. Breathe. ۲۰۱۶;۱۲:۹۱–۹۲. doi: ۱۰.۱۱۸۳/۲۰۷۳۴۷۳۵.۰۰۰۲۱۶. [CrossRef] [Google Scholar]

Ramsey D.M., Wozniak D.J. Understanding the control of Pseudomonas aeruginosaalginate synthesis and the prospects for management of chronic infections in cystic fibrosis. Mol. Microbiol. ۲۰۰۵;۵۶:۳۰۹–۳۲۲. doi: ۱۰.۱۱۱۱/j.1365-2958.2005.04552.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Song Z., Johansen H.K., Faber V., Moser C., Kharazmi A., Rygaard J., Høiby N. Ginseng treatment reduces bacterial load and lung pathology in chronic Pseudomonas aeruginosapneumonia in rats. Antimicrob. Agents Chemother. ۱۹۹۷;۴۱:۹۶۱–۹۶۴. doi: ۱۰.۱۱۲۸/AAC.41.5.961. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Lee S.O., Lee S., Kim S.J., Rhee D.K. Korean Red Ginseng enhances pneumococcal Δpep27 vaccine efficacy by inhibiting reactive oxygen species production. J. Ginseng Res. ۲۰۱۹;۴۳:۲۱۸–۲۲۵. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2017.11.007. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ahmed A.B.M. Microbial toxinology for safer drug industry. J. Pharm. Care Health Syst. ۲۰۱۶;۰۳:۴. doi: ۱۰.۴۱۷۲/۲۳۷۶-۰۴۱۹.C1.017. [CrossRef] [Google Scholar]

Nguyen C.T., Luong T.T., Lee S.Y., Kim G.L., Kwon H., Lee H.G., Park C.K., Rhee D.K. Panax ginsengaqueous extract prevents pneumococcal sepsis in vivo by potentiating cell survival and diminishing inflammation. Phytomedicine. ۲۰۱۵;۲۲:۱۰۵۵–۱۰۶۱. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.phymed.2015.07.005. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ha K.C., Kim M.G., Oh M.R., Choi E.K., Back H.I., Kim S.Y., Park E.O., Kwon D.Y., Yang H.J., Kim M.J., et al. A placebo-controlled trial of Korean red ginseng extract for preventing Influenza-like illness in healthy adults. BMC Complement. Altern. Med. ۲۰۱۲;۱۲doi: ۱۰.۱۱۸۶/۱۴۷۲-۶۸۸۲-۱۲-۱۰. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

McElhaney J.E., Simor A.E., McNeil S., Predy G.N. Efficacy and Safety of CVT-E002, a Proprietary Extract of Panax quinquefoliusin the Prevention of Respiratory Infections in Influenza-Vaccinated Community-Dwelling Adults: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, and Placebo-Controlled Trial. Influenza Res. Treat. ۲۰۱۱;۲۰۱۱:۱–۸. doi: ۱۰.۱۱۵۵/۲۰۱۱/۷۵۹۰۵۱. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Kuhle S., Seida J.K., Durec T. North American (Panax quinquefolius) and Asian ginseng (Panax ginseng) preparations for prevention of the common cold in healthy adults: A systematic review. Evid.-Based Complement. Altern. Med. ۲۰۱۱;۲۰۱۱doi: ۱۰.۱۰۹۳/ecam/nep068. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Vohra S., Johnston B.C., Laycock K.L., Midodzi W.K., Dhunnoo I., Harris E., Baydala L. Safety and tolerability of north american ginseng extract in the treatment of pediatric upper respiratory tract infection: A phase II randomized, controlled trial of 2 dosing schedules. Pediatrics. ۲۰۰۸;۱۲۲:e402–e410. doi: ۱۰.۱۵۴۲/peds.2007-2186. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Wu L., Zhang A.L., Di Y.M., Shergis J.L., Chen Y., Guo X., Wen Z., Thien F., Worsnop C., Lin L., et al. Panax ginsengtherapy for chronic obstructive pulmonary disease: A clinical trial protocol and pilot study. Chin. Med. ۲۰۱۴;۹:۱–۸. doi: ۱۰.۱۱۸۶/۱۷۴۹-۸۵۴۶-۹-۲۰. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

High K.P., Case D., Hurd D., Powell B., Lesser G., Falsey A.R., Siegel R., Metzner-Sadurski J., Krauss J.C., Chinnasami B., et al. A Randomized, Controlled Trial of Panax quinquefoliusExtract (CVT-E002) to Reduce Respiratory Infection in Patients With Chronic Lymphocytic Leukemia. J. Support. Oncol. ۲۰۱۲;۱۰:۱۹۵–۲۰۱. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.suponc.2011.10.005. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Hwang J.H., Park S.H., Choi E.K., Jung S.J., Pyo M.K., Chae S.W. A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study to assess the effects of protopanaxadiol saponin–enriched ginseng extract and pectinase-processed ginseng extract on the prevention of acute respiratory illness in healthy people. J. Ginseng Res. ۲۰۲۰;۴۴:۶۹۷–۷۰۳. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.jgr.2019.01.002. [PMC free article][PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Wang M., Guilbert L.J., Ling L., Li J., Wu Y., Xu S., Pang P., Shan J.J. Immunomodulating activity of CVT-E002, a proprietary extract from North American ginseng (Panax quinquefoliumJ. Pharm. Pharmacol. ۲۰۰۱;۵۳:۵۳. doi: ۱۰.۱۲۱۱/۰۰۲۲۳۵۷۰۱۱۷۷۷۸۸۲. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Ernst E. Panax ginseng: An Overview of the Clinical Evidence. J. Ginseng Res. ۲۰۱۰;۳۴:۲۵۹–۲۶۳. doi: ۱۰.۵۱۴۲/jgr.2010.34.4.259. [CrossRef] [Google Scholar][/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهی در مورد “جینسینگ و مبارزه با عفونت های دستگاه تنفسی

  1. Tashina Messler گفت:

    I have visited several blogs, but the audio feature for songs on this website is truly excellent.

  2. This article was truly enjoyable, thank you! Fantastic job!

  3. Hi there! I came across this post and it reminds me of my former roommate who used to always talk about similar topics. I’ll definitely pass this on to him. Thank you for sharing!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *