مقالات عمومی

یائسگی چیست؟

یائسگی

[vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]یائسگی یک دوره انتقالی در زندگی یک زن است که در آن تخمدان‌های او شروع به تولید کمتر هورمون‌های جنسی استروژن و پروژسترون می‌کنند. زمانی گفته می‌شود زنی یائسه است که زن برای ۱۲ ماه متوالی قاعدگی را تجربه نکند. پایان قاعدگی نشان دهنده پایان سال‌های باروری زن است. زنانی که تخمدان‌هایشان را با جراحی خارج می‌کنند، بلافاصله وارد دوران یائسگی می‌شوند.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

درک یائسگی:

یائسگی طبیعی یک فرآیند تدریجی است که با قبل از یائسگی (perimenopause)، معمولاً در ۴۰ سالگی زنان شروع می‌شود (اگرچه ممکن است در اوایل ۳۰ سالگی نیز رخ دهد). دوره پیش از یائسگی می‌تواند تا ۱۰ سال طول بکشد، زیرا چرخه قاعدگی کاهش می‌یابد و علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و تغییرات خلقی ممکن است شروع شود.

سایر تغییرات جسمی و روانی که ممکن است در طول دوران پیش از یائسگی، یائسگی و سال‌های پس از یائسگی رخ دهد عبارتند از:

  • ضربان قلب نامنظم؛
  • سردرد؛
  • بی خوابی؛
  • افسردگی؛
  • اضطراب؛
  • برخی علائم شناختی مانند فراموشی.

یائسگی همچنین با مشکلاتی دیگری از جمله موارد زیر همراه است

  • خشکی واژن؛
  • مقاربت دردناک؛
  • نشت ادرار؛
  • درد مفاصل.  

[/vc_column_text][vc_toggle title=”یائسگی معمولا از چه زمانی شروع می‌شود؟”]دوره قبل از یائسگی معمولاً در دهه چهارم زندگی یک زن شروع می‌شود، اگرچه برخی از زنان زودتر نیز علائم را تجربه می‌کنند. خود یائسگی معمولا در اوایل دهه پنجم زندگی زنان اتفاق می‌افتد. برخی از زنان ممکن است در ۴۰ سالگی وارد یائسگی شوند. برخی دیگر تا ۶۰ سالگی نیز قاعدگی را تجربه می‌کنند. [/vc_toggle][vc_toggle title=”تفاوت بین پیش یائسگی (premenopause) و قبل از یائسگی (perimenopause) چیست؟”]اصطلاح “پیش یائسگی” از نظر فنی به تمام دوران زندگی یک زن قبل از یائسگی اشاره دارد. به عنوان مثال، یک زن در ۲۰ سالگی، عموماً “پیش یائسه” در نظر گرفته می‌شود. از سوی دیگر، “قبل از یائسگی” به دوره خاصی کمی قبل از یائسگی اشاره دارد که در آن سطح هورمون‌های جنسی شروع به کاهش می‌کند و بدن برای ورود به یائسگی آماده می‌شود.[/vc_toggle][vc_toggle title=”اولین علامت قبل از یائسگی چیست؟”]علائم اولیه قبل از یائسگی شامل تغییرات مداوم در چرخه قاعدگی، گرگرفتگی، نوسانات خلقی و اختلالات خواب است.[/vc_toggle][vc_toggle title=”یائسگی چقدر طول می‌کشد؟”]یائسگی به‌طور معمول ۳ تا ۵ سال طول می‌کشد، اما می‌تواند تا ۱۰ سال نیز طول بکشد. گفته می‌شود که یائسگی زمانی رخ می‌دهد که یک زن بیش از یک سال پریود نشده باشد.[/vc_toggle][vc_toggle title=”“فرضیه مادربزرگ“ چیست؟”]فرضیه مادربزرگ یک نظریه انسان شناختی است برای درک اینکه چرا یائسگی رخ می‌دهد. این فرض بیان می‌کند که زنان برای مراقبت از نوه‌ها و سایر اقوام کوچک‌تر، یائسه شده‌اند و دیگر بارور نیستند. [/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_empty_space][vc_cta h2=”بیشتر بخوانید” style=”3d” color=”grey” css_animation=”none”]

جینسینگ و کاهش درد قاعدگی

[/vc_cta][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

درمان علائم و چالش‌های رایج:

پس از گذشت مدت زمان نامعلومی علائم یائسگی مانند گرگرفتگی و نوسانات خلقی احتمالاً کاهش می‌یابد. با این حال، برای کسانی که مدیریت این علائم دشوار است، درمان‌ها و استراتژی‌هایی وجود دارد که تا حدودی این علائم را تسکین می‌دهند. اقداماتی مانند تغییراتی در سبک زندگی مانند تمرینات تنفسی، داشتن روتین‌های ورزشی و استفاده از دستگاه‌های خنک کننده می‌تواند علائم گرگرفتگی را کاهش دهد.

جینسینگ چگونه می‌تواند به زنان یائسه کمک کند که رابطه جنسی لذت بخش‌تری داشته باشند؟ برای خواندن کامل این مطلب به مقاله جینسینگ و تقویت رابطه جنسی سالمندان مراجعه کنید.

در برخی موارد، استفاده کوتاه مدت از داروهای بدون نسخه مانند کوهوش سیاه (black cohosh) و ایزوفلاون‌ها (isoflavones) موجود در غذاهای سویا یا مکمل‌ها ممکن است کمک کننده باشد.

یکسری درمان‌های هورمونی و داروهای غیر هورمونی با نسخه برای علائم شدید و اذیت کننده دوران یائسگی نیز وجود دارد که می‌توانید برای کنترل علائم یائسگی از آن‌ها استفاده کنید.

جینسینگ چگونه می‌تواند به کنترل علائم یائسگی کمک کند؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره به مقاله جینسینگ و اثرات شفابخش آن در دوران یائسگی+ طریقه مصرف مراجعه کنید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_toggle title=”بهترین راه برای درمان گرگرفتگی چیست؟”]ورزش منظم، حفظ دمای مرکزی بدن – با نوشیدن آب یخ یا قرار دادن یک پارچه سرد دور گردن – و تنفس سریع (شش تا هشت نفس در دقیقه، به مدت ۱۵ دقیقه، دو بار در روز با شروع گرگرفتگی) می‌تواند مفید باشد.[/vc_toggle][vc_toggle title=”علائم گرگرفتگی از بین می‌رود؟”]بیشتر زنان در نهایت از این دوره سخت گذر می‌کنند، اما مدت زمان آن در افراد مختلف متفاوت است. اما اکثر زنان  کمتر از ۱۰ سال گرگرفتگی را تجربه خواهند کرد.[/vc_toggle][vc_toggle title=”افزایش وزن در دوران یائسگی طبیعی است؟”]آره؛ بسیاری از زنان در دوران پیش از یائسگی یا پس از یائسگی (یا هر دو) افزایش وزن را تجربه می‌کنند. گمان می‌رود از دست دادن توده عضلانی، متابولیسم پیری، افزایش اشتها، و تغییر در سطح هورمون‌ها علت اضافه وزن در دوران یائسگی است. ورزش مداوم – به ویژه تمرینات با وزنه – همراه با تغذیه سالم ممکن است به جلوگیری از افزایش وزن در میانسالی کمک کند.[/vc_toggle][vc_toggle title=”آیا یائسگی باعث درد فیزیکی می‌شود؟”]یکی از علائم رایج قبل از یائسگی، مقاربت دردناک است. یائسگی ممکن است با سفتی مفاصل، سردرد و دیگر انواع دردهای فیزیکی ناشی از کاهش سطح هورمون، افزایش التهاب یا افزایش سن همراه باشد. از طرف دیگر، شواهد نشان می‌دهد که برخی از زنانی که با درد مزمن زندگی می‌کنند گزارش می‌دهند که درد آنها پس از یائسگی بهبود یافته است.[/vc_toggle][vc_toggle title=”درمان جایگزینی هورمونی (HRT) چیست؟”]درمان جایگزینی هورمونی از هورمون‌های مکمل برای جبران کاهش سطوح و رفع علائم رایج یائسگی مانند گرگرفتگی یا اختلالات خواب استفاده می‌کند. رایج‌ترین مکمل‌های هورمونی مورد استفاده استروژن و پروژسترون هستند. در برخی موارد ممکن است از هورمون های دیگری مانند تستوسترون نیز استفاده شود.[/vc_toggle][vc_toggle title=”چگونه بفهمم HRT برای من مناسب است؟”]تصمیم به استفاده از HRT به شدت علائم، سلامت جسمانی و سن بستگی دارد. HRT به‌طور کلی برای زنانی که ده سال یا بیشتر از یائسگی گذشته‌اند توصیه نمی‌شود. در حالی که HRT به‌طور کلی ایمن در نظر گرفته می‌شود، زنان با خطر بالای سکته، لخته شدن خون یا سرطان ممکن است کاندیدهای خوبی برای HRT نباشند.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]

یائسگی و سلامت روان:

بسیاری از شناخته شده‌ترین علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی، فیزیکی هستند. اما علایم شناختی و روانشناختی می‌تواند برای زنان به اندازه مشکلات فیزیکی چالش‌برانگیز باشد. فراموشی یکی از علائم رایج یائسگی است. این علامت ممکن است باعث نگرانی در مورد شروع زوال عقل یا بیماری آلزایمر باشد. نوسانات خلقی ممکن است منجر به بروز مشکلاتی در رابطه شود یا باعث افزایش احساس ناامیدی یا اضطراب شود. هورمون تراپی و همچنین اعمال تغییراتی در سبک زندگی – مانند ورزش، تغییرات رژیم غذایی، و تکنیک‌های آرام‌سازی – ممکن است به زنان کمک کند تأثیر ذهنی یائسگی را کاهش دهند و در نتیجه احساس بهتری داشته باشند.

مصرف جینسینگ چگونه می‌تواند استرس و اضطراب را در شما کاهش دهد؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره به مقاله جینسینگ چگونه به کاهش استرس کمک می‌کند؟ مراجعه کنید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_toggle title=”در مورد “مه مغزی“ یائسگی چه باید بکنم؟”]فراموشی، سخت شدن انجام چندین کار به‌صورت همزمان  و کند شدن پردازش و فهم اطلاعات – که در مجموع به عنوان «مه مغزی» شناخته می‌شوند – از علائم رایج یائسگی هستند. HRT می‌تواند به درمان این قضیه کمک کند. شواهد نشان می‌دهد که کاهش استروژن ممکن است مسئول بروز مشکلات حافظه و تمرکز باشد. یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم نیز می‌تواند تا حد بسیار خوبی این علائم را بهبود بخشند.[/vc_toggle][vc_toggle title=”چگونه می‌توانم نوسانات خلقی خود را مدیریت کنم؟”]مراقبت از خود و عادات سالم – از جمله ورزش، تغذیه صحیح و انجام تمرینات سخت – می‌تواند در کنترل نوسانات خلقی نقش مفیدی داشته باشد. مکمل‌های طبیعی مانند سنبل الطیب، جینسینگ، CBD یا منیزیم نیز ممکن است به کنترل این علائم کمک کنند. HRT می‌تواند به زنانی کمک کند که نوسانات خلقی آنها به شدت در زندگی روزمره آنها اختلال ایجاد می‌کند. [/vc_toggle][vc_toggle title=”آیا یائسگی بر خواب شما تاثیر می‌گذارد؟”]یائسگی می‌تواند تاثیرات منفی بر خواب شما بگذارد. کاهش استروژن – و نوسانات خلقی، تعریق شبانه و سردردهایی که می‌تواند ایجاد کند – ممکن است باعث بی‌خوابی، بی‌قراری و/یا خواب آلودگی در طول روز در طول مراحل یائسگی شود. تقریباً یک چهارم زنان یائسه مشکلاتی را در خواب خود گزارش کردند. ۳۰ درصد زنان یائسه نیز خواب ماندن را گزارش کردند. تقریباً نیمی از زنان یائسه بیشتر اوقات خسته از خواب بیدار می‌شوند.[/vc_toggle][vc_toggle title=”چگونه در دوران یائسگی بهتر بخوابم؟”]خنک نگه داشتن اتاق خواب ممکن است به زنانی که تعریق شبانه دارند کمک کند. انجام تمرینات ذهنی و بدنی، مانند یوگا، ماساژ، یا CBT نیز می‌توانند به بهبود خواب زنان یائسه کمک کند. سایر درمان‌های طبیعی مانند مکمل‌ها یا طب سوزنی نیز ممکن است در برخی موارد خواب را برای شما راحت‌تر کند.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row kd_background_image_position=”vc_row-bg-position-top”][vc_column][vc_column_text]منبع: https://www.psychologytoday.com/intl/basics/menopause[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *